Redactia.ro
Home » Știri » Legătura incredibilă dintre atacurile din Israel și războiul din Ucraina. Vladimir Putin ar putea profita din plin de situația creată

Legătura incredibilă dintre atacurile din Israel și războiul din Ucraina. Vladimir Putin ar putea profita din plin de situația creată

ucraina

Evenimentele care au loc în Israel au luat prin surprindere o lume întreagă. Președintele Biden a declarat deja că Statele Unite vor furniza Israelului toate resursele necesare în urma atacurilor lansate de brigăzile Hamas. Potrivit lui Thomas Friedman, într-un editorial publicat în The New York Times, un conflict prelungit între Israel și Hamas ar putea afecta aprovizionarea cu echipament militar american necesară Ucrainei. Iată care este legătura dintre cele două războaie!

Legătura incredibilă dintre atacurile din Israel și războiul din Ucraina

Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează. Gruparea pro-iraniană libaneză Hezbollah a lansat bombardamente asupra Israelului din partea de nord, duminică dimineața. În replică, armata israeliană a efectuat un bombardament intens cu artilerie și a utilizat drone. În paralel, au fost mobilizați rezerviști în sud și se pare că Israel se pregătește pentru o posibilă invazie în Gaza. Continuarea războiului în Israel ar putea însă avea un efect dezastruos asupra Ucrainei. Deși pare greu de crezut, există o legătură între cele două războaie, conform analistului Thomas Friedman.

„Granița Gaza-Israel are o lungime de doar 37 de mile (n.r. 60 de kilometri), dar undele de șoc pe care le va declanșa acest război nu numai că vor împinge Israelul și palestinienii din Gaza în tulburări, ci vor lovi și Ucraina și Arabia Saudită și, cel mai probabil, Iranul. De ce? Orice război prelungit Israel-Hamas ar putea deturna înspre Tel Aviv mai multe echipamente militare americane necesare Kievului și va face imposibil acordul de normalizare propus saudit-israelian – deocamdată”, scrie Friedman.

Jurnalistul menționează că frontiera de 60 de kilometri a costat aproape 1 miliard de dolari și, cu toate că era concepută să fie impenetrabilă în teorie, a fost atacată pe o adâncime de câțiva zeci de kilometri de o forță militară la nivelul celei din Luxemburg”.

Situația, conform analistului, este asemănată cu un eveniment seismic în interiorul unui alt seism și este foarte probabil să influențeze evoluția situației politice din Ucraina. Pe măsură ce sprijinul politic din SUA pentru ajutorul acordat Ucrainei scade, Rusia se bucură de ceea ce pare a fi o concurență în ceea ce privește sprijinul american între Tel Aviv și Kiev. Vladimir Putin este conștient că această tensiune merită să fie exploatată din plin, analizează Cătălin Tolontan, conform Libertatea. 

Peste 800 de români se află în Israel în pelerinaj sau vacanță

Circa 800-900 de cetățeni români se află în prezent în Israel în scopuri turistice sau de pelerinaj, iar guvernul român lucrează la identificarea soluțiilor pentru a-i repatria, conform declarațiilor făcute sâmbătă de către președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu. Ministerul român de Externe a informat că a fost activată o celulă de criză pentru a gestiona situația.

Opinia publică din Israel este profund șocată de amploarea atacului efectuat sâmbătă de către Hamas din Gaza asupra teritoriului israelian. Mai mult, cetățenii sunt afectați de incapacitatea armatei și serviciilor secrete israeliene de a preveni acest atac, de a răspunde eficace sau măcar de a fi informată cu privire la planurile inamicului.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: