Redactia.ro
Home » Știri » Lege promulgată. Animalele de companie au voie pe plajele din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească stăpânii

Lege promulgată. Animalele de companie au voie pe plajele din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească stăpânii

După lungi discuții și dezbateri, legea care permite accesul animalelor pe plajele din țara noastră a fost promulgată. Punguţa, lesa şi hamul sunt câteva dintre condițiile pe care trebuie să le respecte proprietarii de animale, care vor să își ia prietenii patrupezi cu ei la plajă.

Animalele de companie au voie pe plajele din România

„E definitiv: legea USR care permite accesul cu animale de companie pe plajele de la Marea Neagră a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Punguţa, lesa şi hamul se află printre condiţiile accesului”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a formaţiunii.

Potrivit Cristinri Rizea, deputat USR, legea prevede accesul liber pe plajă cu animalele de companie în extrasezon și accesul liber cu animalele de companie pe plajă, în sezon, dar doar cu acordul proprietarului care dețina respectiva plajă, dacă ea nu este una publică.

Totodată, este obligatoriu ca animalul de companie să fie ţinut în lesă sau ham, iar persoana care însoţeşte animalul de companie la plimbare pe plajă este obligată să îi strângă mizeria.

Poliţia Locală, Poliţia naţională şi Jandarmeria vor avea atribuţii de control pentru respectarea legii.

„După 16 ani de la interzicerea accesului pe plajă a animalelor de companie, revenim un pic la normalitate”, consideră reprezentanţii USR.

Ce riscau până acum cei care veneau cu animalele pe plajă

Toți cei care veneau cu patrupedul pe plajele din România riscau sancțiuni severe din partea autorităților. Aproape că nu exista zi în care proprietarii de câini să nu intre pe plaje însoțiți de animalele lor, spunea polițiștii din Constanța anul trecut.

Plaja sălbatică de la Corbu a fost în topul locurilor unde românii și-au dorit neapărat să vină cu animalul de companie, scrie fanatik.ro. Aceștia profitau și de faptul că în zonă nu existau oameni ai legii care să ia măsuri imediate.

Din 2006 însă, atunci când a fost votată o ordonanță de urgență privind utilizarea plajei Mării Negre, animalele de companie nu au voie pe plajele din România.

De atunci este interzis cu desăvârșire accesul pe plajă al persoanelor însoțite de animale, cu excepția câinilor din dotarea Ministerului Administrației și Internelor și a câinilor utilitari ai persoanelor cu dizabilități.

Abaterea de la lege constituia contravenție și se sancționa cu amenzi cuprinse între 10.000 lei și 20.000 lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: