Redactia.ro
Home » Știri » Lege în Camera Deputaților: incitarea publicului la violență, ură sau discriminare se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă

Lege în Camera Deputaților: incitarea publicului la violență, ură sau discriminare se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la începutul acestei săptămâni, un proiect de lege potrivit căruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de până la 3 ani sau cu amendă.

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, un proiect de lege potrivit căruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, potrivit Agerpres. Proiectul a fost trimis la reexaminare ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Lege în Camera Deputaților: incitarea publicului la violență, ură sau discriminare se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă

“Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în proiect.

Proiectul transpune un articol din Decizia cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Lege atacată inițial la CCR de Președintele

Președintele Klaus Iohannis a atacat actul normativ inițial la Curtea Constituțională. Așadar, legea a fost trimisă la reexaminare. Mai exact, vechiul proiect de lege nu includea și criteriile de discriminare. Legea a fost completată pentru a fi în acord cu dispozițiile constituționale.

„Curtea constată că lipsa unor circumstanţieri cu privire la elementul material şi urmarea imediată a infracţiunii de incitare la violenţă, ură sau discriminare face dificilă şi, uneori, imposibilă delimitarea răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică, cu consecinţa deschiderii procedurilor de cercetare penală, trimitere în judecată şi condamnare a persoanelor care incită publicul, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane, indiferent de motivul discriminării sau de intensitatea vătămării.

Dispoziţiile penale supuse controlului sunt formulate într-un sens larg, ce determină un grad sporit de impredictibilitate, aspect problematic din perspectiva art.7 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi din perspectiva altor cerinţe fundamentale ale principiului statului de drept, această redactare constituind premisa unor interpretări şi aplicări arbitrare/aleatorii”, este precizat în sesizarea CCR, potrivit Capital.ro.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: