Redactia.ro
Home » Știri » Legea pensiilor 2020. Pensia care dispare

Legea pensiilor 2020. Pensia care dispare

Legea pensiilor 2020. Este ultimul an în care românii pot solicita pensia anticipată.

Acordată în baza Legii nr. 263/2010, pensia anticipată nu presupune penalizări la suma de bani cuvenită.

În prezent, există două tipuri de pensie anticipată: pensia anticipată simplă care se acordă fără penalizări și pensia anticipată parțială care se acordă cu penalizări. Potrivit Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, , din 2021 vor exista numai pensii anticipate pațiale. Asta în condițiile în care legislația din domeniu nu va suferi alte modificări.

Altfel spus, autoritățile au decis să renunțe la pensia anticipată fără penalizări și sa o păstreze pe cea cu penalizări.

Legea 127/2019, care se va aplica din septembrie anul viitor și va înlocui actuala lege a pensiilor, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precizează că viitoarea pensie anticipată poate fi solicitată cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Aceasta va putea fi cerută de românii care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani, scrie dcbusiness.ro

La fel ca până acum, atunci când se vor îndeplini condițiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă.

Legea pensiilor 2020. Pensia care dispare

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că a dus acest subiect în discuție dat fiind schimbările de la nivel european privind creșterea vârstei de pensionare.

„Am început să documentăm subiectul. Nu cred că e de luat o decizie fără o dezbatere. Personal, între speranța de viață și pensionare, merită mai întâi să facem o dezbatere. Să vedem dezbaterile mai întâi. Suntem departe de a lua o decizie”, a spus Alexandru.

Legea pensiilor 2020. Ministrul Muncii a afirmat că în societatea românească există o tendință de a se munci cât mai puțin.

”Eu am semnale în sensul în care simt că în societatea românească oamenii vor să se pensioneze cât mai devreme.

Mulți dintre cei care sunt aproape de vârsta pensionării își pun problema să se pensioneze cât mai devreme. Există o tendință în societatea românească de a munci cât mai puțin și cred că trebuie o justă măsură pentru a da, într-adevăr, posibilitatea celor care doresc, dar în același timp de a ține cont de o tendință pe care o văd și eu în societate, de aceea nu mă grăbesc să iau decizii. E foarte bine că se generează reacții”, a declarat Violeta Alexandru, potrivit Antena 3.

Pe de altă parte, situația pensiilor speciale este încă în dezbatere. Așadar beneficiarii acestor pensii se vor putea bucura în continuarea de bani. Ce se va întâmpla cu pensiile speciale se va afla după ce parlamentarii se vor întoarce din vacanță, în a doua lună din noul an.

Reamintim că, la ultima ședință a Camerei Deputaților, când trebuia să se voteze eliminarea pensiilor speciale, nu s-a mai ajuns la acest punct pe ordinea de zi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini