„Legea porcului” intră în vigoare în România până la Crăciun! Iată pe cine ia în vizor!
„Legea porcului” intră în vigoare în România până de Crăciun
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) este în plin proces de elaborare a unor reglementări riguroase pentru sectorul creșterii porcilor din România, în cadrul ceea ce este denumită „Legea Porcului”. Acest demers se desfășoară într-un ritm intens pentru a asigura o reglementare mai strictă a creșterii porcilor în țara noastră.
Argumentele pentru această intensificare a reglementării sunt fundamentate pe importanța esențială pe care o deține sănătatea consumatorilor. Porcul se situează în vârful preferințelor alimentare ale românilor din toate categoriile de vârstă și din toate mediiile socio-economice. Astfel, protejarea sănătății publice devine o prioritate incontestabilă în contextul unei creșteri constante a consumului de carne de porc în țara noastră.
ANSVSA dorește să pună în aplicare reglementări care să asigure un nivel mai înalt de siguranță și control în sectorul creșterii porcilor, astfel încât consumatorii să aibă încredere deplină în carnea de porc și produsele derivate.
Pe cine ia în vizor „Legea porcului”
Iată normele noului act normativ care ar urma să fie gata până la finalul lunii, potrivit președintelui ANSVSA,
„Încă se lucrează la norme, dar sperăm să le avem până la finalul acestei luni. Legea Porcului este o lege care a fost agreată inclusiv de reprezentanţii de la Bruxelles şi ne propunem să combatem pesta porcină africană pe teritoriul României. Deşi nu mai există o limitare în ceea ce priveşte numărul de animale care pot fi crescute în gospodăriile populaţiei, sunt nişte măsuri draconice de biosecuritate care vor trebui respectate de crescătorii de porci”, a precizat şeful ANSVSA, pentru Agerpres, relatează Playtech.
Se aduc în atenție și informații actualizate referitoare la analiza pieței și la monitorizarea acesteia cu mare atenție din partea instituției:
„Un lucru bun pe care l-am reuşit este aducerea unui institut în această ecuaţie, care ne va raporta săptămânal preţurile. Este vorba de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală din subordinea Ministerului Agriculturii.
Acesta ne va da săptămânal preţul, pentru că au fost foarte multe discrepanţe, iar auditurile efectuate le-au semnalat de-a lungul timpului. Întrebarea de ce dăm la Olt, de exemplu, cinci lei şi la Satu Mare 12 lei, era legitimă. Am hotărât ca aceste norme de despăgubire să le transformăm într-un HG şi să mergem cu ele la Guvern pentru a avea o putere mult mai mare. Consider că aceste norme vor intra efectiv în vigoare în luna octombrie, iar toate măsurile incluse în lege ne vor ajuta să limităm răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul României”, a mai spus preşedintele ANSVSA.
Sursa foto: agrointel.ro