Legenda Iepurașului de Paște. Iepurașul de Paște a devenit un simbol al primăverii. Pentru creșteni, iepurele simbolizează fertilitatea, renașterea naturii și bucuria.
Legenda Iepurașului de Paște pornește de la câteva tradiții păgâne, cu zei și simboluri. Conform istorisirilor mai vechi, obiceiul iepurașului de Paște a apărut pentru prima dată în Germania. În jurul anului 1500 ar fi apărut primele prăjituri de zahăr în formă de iepurași. La scurt timp, au apărut și primele ouă din ciocolată atât pe teritoriul Germaniei cât și pe cel al Franței.
De unde vine legenda Iepuraşului de Paşte?
Cea mai cunoscută legendă despre ierpurașul de paște și poate și cea mai veche o are în centru pe Eostre, zeița păgână a fertilității și a primăverii în tradiția anglo-saxonă. Simbolurile ei principale erau oul şi iepurele.
Se spune că exista demult o pasăre vestită pentru glasul ei. Spre sfârșitul iernii, zeița a găsit-o pe câmp, grav rănită și a reușit să o salveze transformând-o în iepuroaică. Nu a reușit să îi păstreze glasul, dar i-a lăsat în schimb darul de a face ouă. Drept mulțumire pentru cea care a salvat-o de la moarte, iepuroaica și-a decorat ouăle făcute și i le-a dăruit zeiței. Astfel a luat naștere obiceiul ouălor încondeiate, făcute cadou apropiaților.
Primăvara avea loc un festival dedicat zeiţei, care ţinea din martie până la sfârşitul lui aprilie. Când creştinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe tradiţii din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile în onoarea Învierii lui Iisus, întrucât aveau loc în acelaşi timp şi îi încurajau pe păgâni să se convertească. Drept rezultat, numele Paştelui în engleză, Easter, provine de la Eostre.
Legenda Iepurașului de Paște. Iepurele este şi un simbol al lunii
Chiar dacă majoritatea popoarelor nu împărtășesc aceeași legendă despre iepuraș, acesta este considerat totuși un animal sacru. De exemplu, în viziunea chinezilor iepurele trăiește pe Lună fiind responsabil cu măcinarea orezului.
Budiștii consideră că el și-a câștigat locul pe Lună, deoarece s-a oferit ca ofrandă zeiței Indra aruncându-se în foc. Pe meleagurile americane se spune că adus focul sau că a inventat scrisul.
În Germania, iepuraşii de Paşte erau albi şi se credea că dacă un copil este foarte cuminte, un iepuraş le va aduce un coş plin de ouă colorate.