Redactia.ro
Home » Stil de viață » Când se vopsesc ouăle pentru Paște. Putem mânca și ciocni, înainte de Înviere?

Când se vopsesc ouăle pentru Paște. Putem mânca și ciocni, înainte de Înviere?

ouăle roșii

Ouăle roșii sunt nelipsite de pe masa de Paște, fiind cel mai important simbol al sărbătorii Învierii Domnului. Ouăle roșii simbolizează sacrificiul lui Iisus pentru mântuirea lumii, iar obiceiul vopsirii ouălelor de Paște s-a răspândit în toată lumea creștină.

De ce se vopsesc ouăle de Paște

Una dintre legendele despre înroșirea ouălor de Paște relatează că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroşit, a spus celor de faţă: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

Ouăle roşii sunt considerate păzitorii casei şi tocmai de aceea nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. În acelaşi timp, oul simbolizează viaţa eternă, fertilitatea, renaşterea şi norocul. În Antichitate, ouăle erau vopsite în diferite culori şi oferite cu ocazia venirii primăverii, simbolizând astfel revenirea naturii la viaţă, urmată de explozia cromatică specifică.

Când se vopsesc ouăle roșii

Tradiția creștină spune că vopsitul ouălor se face în Joia Mare, numită și Joia Patimilor. Însă, niciodată în Vinerea Mare. Se spune că dacă ouăle sunt vopsite în Joia Mare, nu se strică tot anul. Cea mai folosită culoare pentru vopsitul ouălor deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii.

Gospodinele mai vopsesc ouăle și în galben, verde sau albastru. Cele colorate în negru se fac în amintirea celor care au murit. Ouăle închistrite sunt simbolul Mântuitorului, care a ieşit din mormânt şi a înviat, precum puiul din găoace, scrie realitatea.net.

Ouăle roșii, tradiții și semnificații

În tradiţia populară de la noi, oul roşu de Paşte simbolizează sângele Domnului şi ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind purtător de sănătate, frumuseţe, vigoare şi spor. Tradiția populară mai spune că, dacă în duminica Paștelui, te speli pe față cu apă în care a stat un ou roșu, vei fi frumos și sănătos tot anul.

După consumarea ouălor, cojile roşii sunt păstrate pentru a fi puse în brazde, la arat, crezându-se astfel ca pământul va da rod bun. De asemenea, oamenii cred că ouăle roşii duse la biserică şi sfinţite, dacă sunt îngropate într-o gospodărie, aceasta este ferită de grindină şi piatră.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: