Redactia.ro
Home » Știri » „Legile războiului” și crimele de război. Ce acțiuni ale armatei lui Vladimir Putin au încălcat legile impuse de dreptul internațional

„Legile războiului” și crimele de război. Ce acțiuni ale armatei lui Vladimir Putin au încălcat legile impuse de dreptul internațional

După Cel De-al Doilea Război Mondial, comunitatea internațională a decis stabilirea unui set de legi clare, pe care părțile implicate în conflicte armate trebuie să le respecte. Aceste legi cad sub incidența dreptului internațional și vizează acțiunile  făcute de o persoană sau un grup, de militari sau civili. Abaterile de la aceste legi sunt considerate crime de război, termen definit în partea a doua a articolului 8 din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale.

„Legile războiului” și crimele de război. Ce acțiuni ale armatei lui Vladimir Putin au încălcat legile impuse de dreptul internațional

Ceea ce urmăresc aceste legi este, în primul rând, să protejeze populația țării unde se desfășoară conflictul. Astfel, „țintele” atacurilor trebuie să fie bine definite, o linie clară între cetățeni și așa numitele „obiective militare”. Mai mult, părțile militare sunt obligate prin lege să asigure siguranța oamenilor pe cât posibil. Strategia militară urmată de trupe trebuie să-și aleagă bine „țintele”, întrucât viețile nevinovaților au prioritate.

În contextul izbucnirii războiului dintre Ucraina și Rusia, trupele lui Vladimir Putin au încălcat mai multe dintre aceste legi, în principal prin acțiunile lor îndreptate către civili.

Printre acestea, se numără:

  • atacuri asupra civililor, care nu sunt direct implicați în acțiunile militare desfășurate pe teritoriul Ucrainei, cum a fost cazul celor 8 persoane ucise duminică, în timpul evacuărilor din Irpin.

Volodimir Zelenski a condamnat public această crimă a rușilor, mai ales că a fost comisă într-o perioadă de încetare a focului, stabilită și acceptată de ambele părți în cadrul rundelor de negocieri purtate la Belarus.

„O familie a fost ucisă. Un bărbat, o femeie și doi copii. Chiar pe drum… Când tocmai încercau să fugă din oraș ca să scape. Întreaga familie. Câte astfel de familii au murit în Ucraina! Nu vom ierta, nu vom uita! Îi vom pedepsi pe toți cei care au comis atrocități în acest război, pe pământul nostru.”, a declarat președintele Ucrainei.

  • este interzisă bombardarea instituțiilor școlare, a spitalelor sau a locuințelor civililor în mod direct.
  • atacarea personalului, a instalațiilor, a materialelor, a unităților sau a vehiculelor implicate în furnizarea de misiuni de asistență umanitară sau de menținere a păcii este interzisă, întrucât oamenii au nevoie de aceste resurse.
  • ostatecii de război nu pot fi uciși, torturați sau obligați să întoarce armele împotriva propriei țări.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: