Leguma care îngrașă mai mult decât carnea. Românii o consumă când țin post. Iată detaliile!
Leguma care îngrașă mai mult decât carnea
În ultimii ani, preocuparea pentru o alimentație sănătoasă și menținerea unei greutăți corporale adecvate a crescut semnificativ în România. Cu toate acestea, există unele aspecte ale dietei care pot părea surprinzătoare pentru mulți dintre noi. Un astfel de aspect este legat de cartofi, leguma consumată frecvent în România mai ales în post. Se pare că această legumă poate adăuga mai multe kilograme în plus decât produsele din carne. Astăzi, vom explora acest subiect și vom aborda controversele legate de consumul de cartofi.
Potrivit unui studiu realizat de Școala Medicală Harvard, informațiile anterioare ale Asociației Americane a Inimii despre beneficiile cartofilor nu sunt adevărate. Conform experților de la Harvard, cartofii pot contribui la creșterea în greutate mai mult decât consumul de carne roșie sau băuturi dulci. Această concluzie este valabilă indiferent de forma în care sunt consumați cartofii, fie sub formă de piure, prăjiți sau copți. Principalul factor care contribuie la acest efect este conținutul caloric ridicat al cartofilor.
Românii o consumă când țin post
Deși cartofii au fost considerați tradițional un aliment de bază în dieta românilor, este important să avem în vedere echilibrul în dieta noastră. Unele legume, cum ar fi cartofii, mazărea sau fasolea, conțin cantități semnificative de carbohidrați și ar trebui consumate cu moderație. În același timp, legumele cu un conținut mai scăzut de carbohidrați, precum broccoli, spanacul sau salata verde, ar trebui să fie o parte importantă a dietei noastre pentru a ne menține sănătatea și greutatea sub control.
Cu toate acestea, trebuie să menționăm că cartofii nu sunt neapărat dăunători. Există și beneficii ale consumului de cartofi pe care nu ar trebui să le ignorăm. Un cartof mic poate furniza 135 de calorii, 3 grame de proteine, 0 grame de grăsime, 30 de grame de carbohidrați și 4 grame de fibre. Aceștia conțin, de asemenea, 34 de miligrame de vitamina C și 722 de miligrame de potasiu. Fibrele din cartofi sunt asociate cu sănătatea inimii și pot contribui la gestionarea greutății.
De fapt, cercetările au arătat că adăugarea cartofilor în dietă, în combinație cu o activitate fizică regulată și un consum redus de carne roșie, poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu 24% și riscul de trigliceride crescute cu 26%. Acest lucru se datorează, în parte, prezenței amidonului rezistent în cartofi, un tip de carbohidrați care rezistă digestiei și ajută la controlul poftei de mâncare, potrivit Capital.ro.
Mai mult decât atât, cercetările recente au sugerat că consumul de cartofi poate inhiba apetitul și poate reduce aportul alimentar pe termen scurt. Combinarea cartofilor cu o sursă de proteine, cum ar fi ouăle, poate crește senzația de sațietate și poate contribui la menținerea unei diete echilibrate.
Sursa foto: Arhivă