Redactia.ro
Home » Monden » Ligia Cosoi, carieră și familie. I-a transmis fiicei sale iubirea pentru dans

Ligia Cosoi, carieră și familie. I-a transmis fiicei sale iubirea pentru dans

GALERIE FOTO (3) ligia cosoi

Ligia Cosoi a murit înainte cu doar câteva zile înainte de Crăciun, iar tristul anunț a fost făcut chiar de fiica ei, Laura, prin intermediul rețelelor de socializare. Puțini știu, însă, cine a fost Ligia Delia Cosoi și care era profesia care a făcut-o cunoscută în România.

Cine a fost Ligia Cosoi

Pentru mulți a fost, pur și simplu, mama Laurei Cosoi și atât. Pentru alții, Ligia Cosoi a fost una dintre cele mai îndrăgite profesoare de coregrafie din România. În prezent, Ligia Delia Cosoi era conferențiar universitar la Facultatea de Teatru din Iași și, în paralel, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu”, la catedra de mișcare scenică.

De altfel, pasiunea pentru coregrafie și dans le-a insuflat-o ambelor fete, chiar din copilărie. După cum se știe, Laura Cosoi a câștigat mai multe competiții de dans și a practicat baletul mulți ani. La un moment dat, însă, vedeta a renunțat la această carieră, lucru care a mâhnit-o destul de tare pe mama sa, după cum povestea chiar ea.

Ligia Cosoi și fiica sa, Laura

„Eu întotdeauna am avut o relație bună cu mama. Mai puțin atunci când m-am lăsat de dans sportiv. Nu știu dacă neapărat s-a schimbat foarte mult, nu știu dacă ea mă vede pe mine altfel, dar ceva s-a schimbat. Sigur nu și-a imaginat deloc această viață cu mine în calitate de mamă. Așa mi-a spus, că nu și-a imaginat că o să am trei fetițe, trei copii. Dar pot spune că e foarte mulțumită că, în continuare, îmi exercit meseria”, a povestit în trecut Laura Cosoi.

Chiar și cealaltă fiică a Ligiei, Alina Cosoi, are aceeași pasiune și colabora cu mama sa la diverse evenimente din această sferă. În prezent, Alina este proiect manager la o agenție de modele.

Ligia Cosoi, profesoară de coregrafie

Ligia Cosoi era foarte cunoscută în lumea coregrafiei și deseori era invitată de onoare la evenimentele din această sferă. Recent, într-un interviu, Ligia Cosoi vorbea despre profesia pe care o avea de mai bine de 40 de ani: „Dansul este o formă de comunicare, aşa cum sunt teatrul, muzica sau orice formă de artă. Atunci când toate aceste forme de artă se îmbină, sublimul frumuseţii şi mesajul transmis învăluie orice inimă”, a spus Ligia Delia Grozdan.

Boala care a măcinat-o pe Ligia Cosoi

În 2008, după un control de rutină, Ligia Cosoi a aflat că are cancer de col uterin. O șansă a făcut ca tumora să fie găsită la timp și să poată fi operată. „Nu fusesem de 4-5 ani la un control, e drept, nu mă durea nimic. Am ajuns întâmplător la spital și aparent eram într-un stadiu în care abia mai puteam fi operată dacă nu mă grăbeam. Mă simțeam vinovată că nu am făcut controale la timp și acum copiii își ascundeau lacrimile, de îndepărtau din când în când de mine și nu înțelegeam de că mă luau și mă plimbau să-mi mai iau gândul”, a povestit Ligia Cosoi.

„Mi-am spus că boala nu poate fi în fiecare celulă, iar corpul meu nu m-a trădat nici acum”, a mai povestit Ligia Cosoi, lector la Facultatea de Teatru a Universității de Arte ”George Enescu” din Iași.

Momentan, nu se știe dacă această boală cumplită a recidivat ori dacă aceasta a fost cauza morții sale.

Amintim că Laura Cosoi a făcut tristul anunț pe rețelele de socializare, printr-un mesaj de adio adresat mamei sale. „Mămica noastră draga și bună a plecat la Domnul! Mami, te iubim dincolo de viața asta! Ești în inima noastră!”, este mesajul scris de Laura, pe rețelele sociale.

Ligia Cosoi în tinerețe
Ligia Cosoi în tinerețe

Ligia a rămas văduvă în urmă cu 3 ani

Ligia Cosoi a rămas văduvă în urmă cu trei ani, când soțul ei s-a stins în urma infectării cu virusul Sars-Cov2. Pe atunci, fiica ei, Laura, vorbea despre durerea familiei și tragedia care i-a lovit pe neașteptate. „Întotdeauna spun că tata mi-a lăsat moștenire credința în Dumnezeu și obiceiul de a merge la biserică și ochii albaștri. Astea două elemente sunt cele pe care, se pare, le moștenesc de la el. Da, tatăl meu a fost un tată… Se spune că fetele își aleg modelul soțului după tatăl lor, dar la mine chiar s-a potrivit.

Eu mi-am ales un soț care se comportă cu copiii mei cum se comporta tatăl nostru cu mine și cu Alina. Mi se pare că tata a avut acest dar minunat și vocație de a fi părinte. A fost un părinte implicat, un om foarte bun și foarte bun în ceea ce ne privește, și aș putea spune nonconflictual.

Da, îmi lipsește foarte mult, pentru că am avut o relație foarte frumoasă, și iată că a fost botezul și mi-a lipsit. Chiar mă uitam pe lista de invitați și am reluat lista de la Vera, de acum doi ani, iar tata nu era acolo, adică era și acum… E foarte greu, pentru că jumătate din tine, din copilul din tine, nu mai e.

Dar o ai pe mama și te bucuri de ce ai… Întotdeauna găsesc cumva plinul paharului și, în situațiile astea, mă gândesc că a trăit frumos, a trăit cât a vrut Dumnezeu și a trăit așa cum i-a plăcut lui, fără restricții. Contează și asta, cred, calitatea vieții”, a povestit Laura Cosoi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: