Redactia.ro
Home » Știri » Limba română, protejată oficial în Ucraina? Măsura pe care o pregătește președintele Volodimir Zelenski

Limba română, protejată oficial în Ucraina? Măsura pe care o pregătește președintele Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, s-a declarat deschis să încheie un acord cu România pentru protejarea limba română în Ucraina. Declaraţia a fost făcută în cadrul interviul dat jurnaliştilor independenţi din Rusia, material ce a fost interzis de Moscova. 

Iar liderul de la Kiev vrea să încheie astfel de acorduri cu toate ţările vecine care au o minoritate etnică în Ucraina, chiar și cu Rusia.

„La noi toți vorbesc cum vor, în orice limbă. În țara noastră trăiesc peste 100 de naționalități”, a explicat Zelenski.

Limba română, protejată oficial în Ucraina? Măsura pe care o pregătește președintele Volodimir Zelenski

Mai mult decât atât, Volodimir Zelenski a menționat că ar accepta semnarea unor acorduri privind respectul reciproc al limbii, istoriei și valorilor culturale cu toate statele vecine.

„Se discută despre limba rusă, așa cum v-am spus. Respectul pentru limbile popoarelor vecine – sunt interesat de un astfel de acord, vreau să-l semnez cu toate țările vecine. Sunt interesat de Rusia, Ungaria, Polonia, România și așa mai departe.

Avem multe probleme diferite, avem multe minorități naționale, iar acest acord va fi suficient pentru a respecta anumite limbi în țara noastră. De aceea, problema limbii, sunt sigur, va ieși de pe ordinea de zi, pentru că se va rezolva printr-un astfel de acord”, a subliniat președintele Zelenski.

Eugen Tomac: „Prima dată când Ucraina vine cu o asemenea abordare”

Iar faptul că Volodimir Zelenski își dorește un acord cu România pentru protejarea limbii române în Ucraina a fost subliniat și de Eugen Tomac, eurodeputat român, născut în satul Babele din regiunea Odessa din Ucraina. Acesta a ținut să precizeze că este pentru prima dacă când Ucraina vine cu o asemenea abordare.

„Zelenski vrea un nou acord cu România. Zelenski a declarat în interviul oferit, ieri (duminică – n.r.), presei ruse, că îşi doreşte să semneze un acord cu România pentru protejarea limbii române în statul vecin, în semn de respect faţă de minoritatea română.

Este pentru prima dată când Ucraina vine cu o asemenea abordare, în condiţiile în care românii constituie a doua minoritate naţională, iar această temă a fost cel mai tensionat subiect din agenda bilaterală”, a subliniat printr-o postare pe Facebook și politicianul Eugen Tomac.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: