Redactia.ro
Home » Știri » Limuzina și avionul lui Nicolae Ceaușescu, vândute la licitație. Ce sumă s-a oferit

Limuzina și avionul lui Nicolae Ceaușescu, vândute la licitație. Ce sumă s-a oferit

O licitație online a avut loc, joi, în cadrul căreia au fost vândute limuzina primită cadou de Nicolae Ceauşescu de la ultimul şah al Iranului, dar și avionul prezidenţial „Super one-eleven” din 1986. De asemenea, a fost vândută și  aeronava prezidenţială „Negreşti,  folosită de Ion Iliescu, primul președinte post-decembrist al României.

Limuzina și avionul lui Nicolae Ceaușescu, vândute la licitație. Ce sumă s-a oferit

Licitaţia online a avut loc pe platforma Artmark. Astfel, avionul prezidenţial şi o limuzină ale lui Nicolae Ceauşescu, au fost vândute cu 220.000 de euro, iar aeronava prezidenţială „Negreşti” a lui Ion Iliescu a fost adjudecată cu 165.000 de euro, transmit stirileprotv.ro

Avionul prezidențial "Negrești", folosit pentru zborurile oficiale ale președintelui Ion Iliescu, 1989

Foto: Aeronava ”Negrești”

Un cetățean străin a achiziționat avionul cu care zbura Nicolae Ceaușescu, cu suma de 125.000 de euro. Pentru limuzină s-au oferit  95.000 euro și este cel mai vechi model al Marii Britanii. De altfel, un român a fost cel care a cumpărat aeronava fostului șef al statului Ion Iliescu.

Foto: Aeronava lui Nicolae Ceaușescu

Limuzina lui Nicolae Ceaușeșcu, dăruită de Şahul Mohammad Reza Pahlavi

Limuzina lui Nicolae Ceaușescu a fost fabricată în Iran, la începutul anilor ’70, sub licenţă Hillman. A fost creată după model Chrysler. Totodată, mașina beneficiază de un certificat de provenienţă din partea R.A.A.P.P.S., suma de 4.000 de euro, fiind cea de la care s-a pornit în cadrul licitației. Limuzina a fost primită cadou în anul 1974, din partea Şahului Mohammad Reza Pahlavi.

Avioanele ROMBAC 1-11, ale lui Nicolae Ceaușescu și Ion Iliescu au fost fabricate integral în România. Totodată, România, după URSS, a fost primul stat comunist care şi-a construit propria flota de aeronave comerciale cu reacţie. În total, au fost create nouă astfel de avioane cu motoare Rolls Royce, la  Turbomecanica. De atunci, din perioada regimului comunist, nu s-au mai produs avioane de linie, iar piloţii care au zburat cu ele spun că sunt mândria aeronauticii româneşti.

„Am fost şi sunt îndrăgostit de aceasta aeronavă, acest tip de avion. Nu numai că este frumos, a avut nişte soluţii de avangardă. Prima aeronavă care a avut acest sistem stol protection, protecţie la angajare”, a spus Gheorghe Mirica, pilot.

În cadrul licitației au fost scoase un total de 168 de loturi, precum: accesorii de lux, automobile, dar şi avioane.  75% a fost rata de adjudecare, cu un total de 816.090 de euro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: