Redactia.ro
Home » Știri » Lista țărilor cu risc epidemiologic. Cum se va putea intra în România

Lista țărilor cu risc epidemiologic. Cum se va putea intra în România

Autoritățile au reactualizat, vineri, lista țărilor cu risc epidemiologic. Persoanele care vor sosi din aceste zone vor trebui să respecte anumite măsuri, dar sunt și o parte care vor fi exceptate, datorită vaccinării anti-Covid.

Lista țărilor cu risc epidemiologic. Cum se va putea intra în România

Autoritățile au aprobat, vineri, o nouă listă a țărilor cu risc epidemiologie în funcție de incidența cazurilor de COVID din ultimele 14 zile. Astfel, persoanele care vor veni în România (zonă verde acum) din zona verde nu vor fi nevoite să se mai izoleze. Însă, cele care vor sosi din zona galbenă sau roșie vor trebui să respecte carantinrea. Dar, dacă sunt vaccinate, sunt și ele exceptate de la regulă.

În ceea ce privește zona galbenă, de carantină sunt scutiți și cei care au un test PCR negativ. Mai multe categorii de angajați, oficiali și sportivi se află, de asemenea, printre persoanele care nu vor trebui să stea în carantină.

Când se poate ieși din carantină

Șeful DSU, Raed Arafat a precizat că lista a fost reactualizată în funcție de rata de incidență a cazurilor și din România. În privința celor 14 zile de carantină, se poate ieși în a opta zi dacă se va face un test Covid și va fi negativ. Totodată, regula carantinării nu va mai fi valabilă pentru persoanele care au un act doveditor cum că au trecut prin boală.

Ce înseamnă zona roșie/ zona galbenă/ zona verde

Zona verde, cea în care se află și România acum, este cea în care incidența cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile, este sub sau egală cu 1,5 la mia de locuitori. Zona galbenă este aceea potrivit căreia rata de incidență este cuprinsă între 1,5 și 3 la mia de locuitori. Iar în zona roșie, sunt țările și teritoriile unde rata de infectare din ultimele 14 zile este mai mare sau egală cu 3 la mia de locuitori.

Iată ce alte categorii de persoane sunt exceptate de la regula carantinării:

  • a) persoanele care vin în România din țările/teritoriile de risc epidemiologic dar care, înaintea sosirii în România au petrecut ultimele 14 zile anterioare, consecutive, într-una sau mai multe țări/teritorii fără risc epidemiologic;
  • b) conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone precum și conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;
  • c) conducătorii auto prevăzuți la lit. b), care se deplasează în interesul desfășurării profesiei din statul de rezidență al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidență, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu;
  • d) membri ai Parlamentului European, parlamentari şi personal aparținând instituțiilor internaționale, precum și reprezentanți ai României în organisme și organizații internaționale la care statul român este parte;
  • e)piloții de aeronave şi personalul navigant al acestora, precum și mecanicii de locomotivă şi personalul feroviar;
  • f) personalul navigant român, maritim şi fluvial care se repatriază prin orice mijloc de transport sau care efectuează schimbul de echipaj la bordul navelor aflate în porturile românești, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, dacă la intrarea în ţară, precum şi la îmbarcarea/debarcarea de pe navă, prezintă autorităţilor competente „certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaționale”, al  cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 96 I din 24 martie 2021”. 

Întregul document poate fi consultat AICI.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: