Redactia.ro
Home » Știri » Livrarea vaccinului către statele UE va întârzia. Ce problemă a întâmpinat

Livrarea vaccinului către statele UE va întârzia. Ce problemă a întâmpinat

Livrarea vaccinului către statele UE va întârzia

Negocierile pentru achiziţia vaccinului împotriva COVID-19 riscă să întârzie livrările. Anunțul a fost făcut de directorul companiei farmaceutice americane Moderna, Stéphane Bancel. 

Livrarea vaccinului către statele UE va întârzia

Țările care au semnat deja contractul vor avea prioritate la livrări. Ultima țară din Europa care a încheiat marți contractul cu Moderna este Regatul Unit, scrie stirileprotv.ro.

„Avem discuţii, dar nu avem contract”cu UE, a declarat Stéphane Bancel pentru AFP.

Comisia Europeană se află în discuţii avansate cu compania Moderna pentru achiziţia a 80 de milioane de doze de vaccin. Nici un angajament ferm nu a fost finalizat de atunci, astfel livrarea vaccinului către statele UE va întârzia. Până acum, Moderna a semnat contracte cu Elveţia, Japonia, Canada, Israel şi Qatar, plus cele 100 de milioane de doze promise Statelor Unite.

Compania farmaceutică americană a anunţat marţi încheierea unui contract şi cu Regatul Unit pentru livrarea vaccinului începând din martie 2021, sub rezerva aprobării acestui vaccin de către organismele de reglementare.

„Există o serie de chestiuni administrative, dosare, chichiţe, ajustări între state şi astfel este greu de gestionat când sunteţi 27 (de ţări) în comparaţie cu una singură”, a explicat Stéphane Bancel.

El precizează că ”este clar că suntem în întârziere, aceasta nu va limita cantitatea totală, dar va încetini livrările” către statele UE.

Vaccinul va fi autorizat până la sfârșitul anului

Producţia vaccinului va fi realizată în Elveţia. Condiţionarea în flacoane se va face în Spania, în unităţile de la Madrid ale grupului Rovi.

Chiar dacă Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) va autoriza vaccinul Moderna înainte de sfârşitul anului, fără să fie semnat un contract, primele doze nu vor putea fi livrate către UE. Acestea fiind rezervate pentru ţările care au semnat contracte înainte, a declarat directorul companiei farmaceutice americane.

Vaccinul Moderna împotriva COVID-19 are eficacitate de 94,5%, conform datelor testelor clinice din faza a treia. Comisia Europeană a semnat până în prezent, în numele statelor membre ale UE, contracte pentru achiziţia vaccinurilor împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi şi Pfizer. Executivul comunitar şi-a exprimat speranţa că în curând se va ajunge la un acord şi cu Moderna.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: