Redactia.ro
Home » Homepage » Lovitură dură pentru Guvernul Orban. Avocatul Poporului a atacat la CCR OUG privind alegerile anticipate

Lovitură dură pentru Guvernul Orban. Avocatul Poporului a atacat la CCR OUG privind alegerile anticipate

avocatul poporului

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu OUG privind alegerile anticipate. Acesta consider că modalitatea de desfăşurare a alegerilor pentru Parlament nu poate fi legiferată prin OUG şi că în domeniul electoral, competenţa Guvernului este aceea de organizare a alegerilor şi de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens, şi nu de stabilire efectivă a sistemului electoral naţional care este „un drept suveran al Parlamentului”.

„Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile O.U.G. nr. 26/2020 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate.

Avocatul Poporului atrage atenţia, între altele, că modalitatea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul României nu poate fi legiferată pe calea ordonanţei de urgenţă, fiind împotriva întregii arhitecturi constituţionale (voinţei Constituantei) ca modalitatea de alegere a organului „reprezentativ suprem al poporului român” să fie dată Guvernului prin delegare.

Este important de spus că, în domeniul electoral, competenţa Guvernului este aceea de organizare a alegerilor şi de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens, şi nu de stabilire efectivă a sistemului electoral naţional care reprezintă un drept suveran al Parlamentului”, consideră instituţia.

Renate Weber a vorbit despre încălcări grave ale Constituţiei

„Am trimis documentul în această dimineață, am identificat șase motive de neconstituționalitate. În primul rând nu are voie să reglementeze în domeniul electoral. Asta se face numai prin lege organică. Al doilea aspect, procedând astfel întreagă arhitectură constituțională este dată peste cap. Parlamentul are o lege privind alegerea sa făcută de Executiv.  

OUG nu tratează subiectul în general, ci numai a alegerilor din 2020. Legea trebuie să prezinte situația în ansamblu nu o situație anume. Un alt motiv este felul în care poate fi afectat dreptul de vot și dreptul de a fi ales prin posibilitatea de a vota oriunde”, a declarat Weber la Antena 3.

Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile anticipate, care instituie dreptul alegătorilor de a vota oriunde, nu doar în circumscripţia electorală în care locuiesc, dublează numărul parlamentarilor diasporei şi instituie trei zile de vot în străinătate, a fost respinsă de Senat, aflându-se în prezent în dezbaterea Camerei Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: