Redactia.ro
Home » Homepage » Lovitură grea pentru Orban. Guvernul lui nu are sprijinul lui Ponta

Lovitură grea pentru Orban. Guvernul lui nu are sprijinul lui Ponta

Orban

Președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat miercuri după discuțiile cu premierul desemnat Ludovic Orban, că parlamentarii Pro România nu vor vota Guvernul PNL.

„Suntem un partid nou, în creștere, suntem singurul partid care mai apără interesele oamenilor de centru-stânga. Din acest motiv nu vom susține un guvern de dreapta”, a declarat Victor Ponta, dup[ negocierile purtate miercuri cu Ludovic Orban. Acesta susține însă varianta alegerilor anticipate organizate la începutul anului viitor. „Ne-am înțeles pe un singurul lucru, vom susține alegeri anticipate, pentru că e un lucru bun pentru România. Să nu stăm tot anul viitor un an de criză”, a spus Ponta, la Digi 24.

Orban, după eșecul negocierilor cu Pro România

Ludovic Orban a declarat miercuri, la finalul negocierilor cu partidele parlametare care au susținut moțiunea, că se aștepta la decizia comunicată de Victor Ponta, și-anume că Pro România nu va susține Guvernul PNL.

„Sincer să vă spun, nici nu aveam foarte mari așteptări. Pe de altă parte, îmi e greu să înțeleg această atitudine. Votezi o moțiune să dai jos guvernul, dar nu participi să învestești un guvern care să îl înlocuiască”, a declarat premierul desemnat. Orban crede încă în șansele de reușită la votul de învestitură, chiar dacă nu se bazează pe voturile Pro România.

„Mă așteptam la această poziție. Asta nu înseamnă că șansele de a reuși învestitura nu rămân în picioare. Continuăm negocierile individuale cu parlamentari inclusiv din PSD. Nu purtăm negocieri instituționale cu PSD. Încercă să îndepărtăm rămășițele acestui guvern toxic”, susține Ludovic Orban.

Orban a declarat, din nou, că cei care nu vor vota Guvernul PNL, înseamnă că își doresc menținerea la putere a PSD și a Vioricăi Dăncilă.

„Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte simple. Cine nu votează Guvernul PNL este de fapt cu PSD și cu Dăncilă și se face coresponsabil la păstrarea ilegitimă la putere a acestei rămășițe de guven care face numai prostii, pe de altă parte cine nu votează devine responsabil pentru inexistența unui guvern care să ia măsuri extrem de importante pentru România.”

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a avut miercuri ultima rundă de discuții cu Pro România, înainte să depună la Parlament lista cu cabinetul și cu programul de guvernare. În urma negocierilor de marți, Orban și-a asigurat sprijinul ALDE, UDMR și USR. PMP trebuie să decidă, după o discuție în partid, dacă va susține Guvernul Orban în condițiile în care nu au fost cooptați la guvernare.

Lista de miniștri cu care premierul desemnat a intrat la negocieri

Viitorul Guvern Orban ar urma să aibă 16 ministere. Fiecare propunere a fost deja prezentantă şi discutată în timpul negocierilor cu partidele la care Ludovic Orban a căutat susţinere. Desigur, lista întocmită pe surse poate suferi modificări.

Potrivit Hotnews, propunerilor sunt următoarele:

  1. Ministerul Afacerilor Externe(se comasează Ministerul Afacerilor Europene și cel al Românilor de pretutindeni) – Bogdan Aurescu
    Ministerul Afacerilor Interne – Laurențiu Leoreanu (pe listă era anterior și Marcel Vela)
    3. Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
    4. Ministerul Finanțelor – Florin Cîțu (pe listă figurau anterior și Lucian Heiuș și Bogdan Iulian Huțucă)
    5. Ministerul Economiei (se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul) – Virgil Popescu (pe lista inițială figura și Ion Ștefan)
    6. Ministerul Dezvoltării – Raluca Turcan (pe listă figura inițial și Robert Sighiartău)
    7. Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu (pe listă figura și Ioan Cupșa)
    8. Ministerul Agriculturii – Adrian Oros (pe listă figurau anterior și Emil Dumitru și Nicolae Giugea)
    9. Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
    10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor) – Costel Alexe
    11. Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării) – Monica Anisie
    12. Ministerul Fondurilor Europene – un independent
    13. Ministerul Tineretului și Sportului – Sorin Moldovan
    14. Ministerul Transporturilor (se comasează Ministerul Comunicațiilor) – Lucian Bode
    15. Ministerul Culturii – Liviu Brătescu
    16. Ministerul Sănătății – Horațiu Suciu (în calcul fusese luat și Vasile Rîmbu)

Audierile miniștrilor din noul Guvern ar trebui să începă pe 29 octombrie, iar votul în plenul Parlamentului ar urma să aibă loc pe 4 sau 5 noiembrie, înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: