Ludovic Orban, liderul Partidului Forța Dreptei, a lansat joi critici dure la adresa deciziei Curții Constituționale a României (CCR) de a dispune renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit lui, această hotărâre este o amenințare la adresa democrației și un precedent periculos în procesul electoral.
Ludovic Orban, despre presupusa eroare a președinților de secții care ar fi atribuit voturile sale Elenei Lasconi
Decizia CCR vine în contextul unei situații fără precedent. Ludovic Orban a anunțat retragerea sa din cursa prezidențială cu doar trei zile înainte de primul tur, deși buletinele de vot fuseseră deja tipărite. În urma acestui anunț, Orban și-a declarat public susținerea pentru candidata USR, Elena Lasconi. Totuși, această mișcare politică a creat confuzie în rândul alegătorilor și al organizatorilor, iar președintele PNCR, Cristian Terheș, a susținut că voturile exprimate pentru Orban au fost în mod greșit atribuite Elenei Lasconi în unele secții de votare.
Într-o declarație oferită presei, Orban a catalogat acuzațiile lui Terheș drept „nefondate” și a subliniat că Biroul Electoral Central (BEC) a transmis instrucțiuni clare către toate secțiile de votare privind gestionarea voturilor exprimate în favoarea sa.
„A existat o singură dată în istoria alegerilor prezidenţiale, în 2009, când CCR a dispus renumărarea voturilor, dar a dispus renumărarea voturilor doar în câteva secţii de votare şi, de asemenea, renumărarea voturilor nule. (…) Nu există niciun temei legal serios pentru această decizie a CCR care impune o misiune către BEC care este aproape imposibil de realizat în decurs de 24 de ore, aşa cum a solicitat CCR. Nu este posibil să se efectueze renumărarea tuturor voturilor, inclusiv a celor nule pentru cele aproape 9 milioane de voturi exprimate”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă.
Ce spune despre renumărarea voturilor
În opinia lui Orban, adevărata problemă nu constă în o posibilă eroare a președinților de secții, ci în decizia CCR de a renumăra voturile, pe care a calificat-o drept „o tentativă de fraudare a alegerilor”. Orban a amintit că o situație similară s-a întâmplat doar o singură dată în istoria alegerilor prezidențiale din România, în 2009, când CCR a ordonat renumărarea voturilor nule din câteva secții. Totuși, actuala decizie este mult mai amplă și controversată, fiind percepută de Orban ca un instrument politic al partidelor de guvernare, PSD și PNL. Totodată, Orban a avertizat că decizia CCR alimentează o stare de tensiune fără precedent în societatea românească.
„Adevărata tentativă de fraudare a voturilor este tocmai această decizie a CCR, pentru că în procesul de renumărare pot să apară noi tentative de fraudare. (…) Aceste alegeri au fost organizate de Guvernul PSD – PNL care controlează AEP, practic toate instituţiile care au fost implicate în derularea procesului electoral. (…) Contestaţia depusă de Terheş nu are la bază nici un fel de probă. CCR face jocul PSD, pentru că pentru prima oară, din 1989, nu are candidat în turul doi. Această tentativă aruncă în aer democraţia din România. Starea de tensiune din societatea românească este fără precedent”, a susţinut Ludovic Orban.
Sursa foto: Arhivă