Redactia.ro
Home » Homepage » Ludovic Orban trece la amenințări! Mesaj tranșant pentru social-democrați

Ludovic Orban trece la amenințări! Mesaj tranșant pentru social-democrați

Ludovic Orban

Executivul a promis majorarea pensiilor de la 1 septembrie. Din nefericire, pensiile românilor vor crește doar cu 14%, nu cu 40% așa cum s-a hotărât în Parlament. De vină este pandemia de coronavirus, care a afectat bugetul de stat, spun oficialii din Guvern.

Premierul Ludovic Orban anunță că va sesiza Curtea Constituțională a României, dacă PSD modifică proiectul de rectificare bugetară în Parlament, astfel încât pensiile să crească cu 40%. Proiectul de rectificare bugetară prezentat de Guvern prevede majorarea punctului de pensie cu 14% de la 1 septembrie. În urmă cu câteva zile, prim-ministrul preciza că acest procent este maximul pe care îi poate suporta în acest moment bugetul de stat în contextul crizei economice provocate de pandemia de coronavirus.

Așadar, potrivit proiectului de rectificare bugetară, punctul de pensie va crește cu 14% din septembrie, ceea ce înseamnă că va ajunge de la 1.265 lei la 1.442 lei, adică o creștere cu 177 de lei, potrivit Mediafax. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a anunțat deja că parlamentarii PSD vor veni cu amendamente la acest proiect, susținând că există bani la buget pentru majorarea pensiilor cu 40%.

De ce pensiile nu cresc cu 40%

Întrebat, vineri, la Timișoara, de ce nu se respectă legea care prevede majorarea pensiilor cu 40%, șeful Guvernului a răspuns: „Orice lege poate fi modificată prin altă lege sau prin ordonanță de urgență. Noi am modificat această lege prin ordonanță de urgență, am inclus creșterea pensiilor cu cât este posibilă astăzi, adică creșterea punctului de pensie cu 14%, în OUG privitoare la rectificarea bugetară. Nu cred că își imaginează vreun român că dacă noi am fi avut bani la dispoziție să creștem pensiile cu 40%, nu am fi mărit pensiile cu 40%.

Suntem într-o situație în care România a înregistrat o contracție economică în al doilea trimestru de 10,5%. Pe primul semestru, raportat la același semestru de anul trecut, am avut o contracție de 3,9%. S-au diminuat veniturile bugetului de stat, veniturile bugetului de pensii, veniturile bugetului de sănătate. Într-o astfel de situație era foarte dificilă inclusiv decizia creșterii pensiilor. La diminuările de venituri care au fost, a fost extrem de greu de luat acestă decizie de a asigura o creștere a pensiilor.

Creșterea punctului de pensie de 14% este maximul cât am putut să realizăm și orice om cu scaun la cap poate să înțeleagă că atunci când iei decizia legată de pensii, de salarii, de alocații în sectorul public este o decizie care te obligă la cheltuieli și în 2021, și în 2022, și în 2023. Orice cheltuială trebuie să fie previzionată în funcție de perspectivele de evoluție economică”, a declarat Ludovic Orban.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: