Redactia.ro
Home » Știri » Lumea sportului este în doliu. A murit un celebru baschetbalist

Lumea sportului este în doliu. A murit un celebru baschetbalist

Jerry West. sursă foto: X

Lumea sportului este în doliu după pierderea unei figuri emblematice: Jerry West, legenda NBA care a avut o carieră strălucită ca jucător, antrenor și manager, a murit la vârsta de 86 de ani. Jerry West, omul al cărui siluetă iconică apare în celebrul logo al Ligii de Baschet din SUA, a lăsat o moștenire durabilă în lumea sportului și a influențat generații întregi de jucători și fani.

Jerry West a fost un nume sinonim cu excelența în baschet timp de peste șase decenii. Cariera sa ca jucător a fost una dintre cele mai impresionante din istoria NBA. În perioada sa de glorie, West a jucat pentru Los Angeles Lakers ca fundaș și shooter, acumulând performanțe remarcabile. A fost de 14 ori NBA All-Star și a condus echipa sa în finala NBA de nouă ori, câștigând un titlu în 1972.

Care a fost una dintre cele mai mari realizări ale sale

Una dintre cele mai mari realizări ale sale a fost includerea în celebrul logo al NBA, un omagiu adus abilităților sale de necontestat și contribuției sale imense la sport. „Jerry West a fost un geniu al baschetului și o figură definitorie în liga noastră de mai bine de 60 de ani”, a declarat comisarul NBA, Adam Silver. „S-a remarcat nu doar ca un campion NBA și All-Star în toate cele 14 sezoane de joc, ci și ca un concurent desăvârșit care a îmbrățișat cele mai mari momente.”

În timpul celor 14 sezoane petrecute la Los Angeles Lakers, Jerry West a marcat un total impresionant de 25.192 puncte, un record doborât doar de regretatul Kobe Bryant. Cunoscut pentru precizia sa în aruncările de la distanță, West a câștigat porecla de „Mister Outside”. În palmaresul său se regăsesc și un titlu de MVP al finalei din 1969, 14 prezențe în All-Star Game (unde a fost desemnat MVP în 1972) și un titlu olimpic câștigat la Roma în 1960.

După retragerea sa din activitatea de jucător în 1974, Los Angeles Lakers a retras tricoul cu numărul 44, în onoarea contribuției sale excepționale. West nu s-a oprit aici, continuând să influențeze baschetul din postura de antrenor și manager.

În 1976, la doar doi ani după retragerea sa ca jucător, Jerry West a devenit antrenorul lui Los Angeles Lakers

A stat pe banca echipei timp de trei ani, calificându-i în play-off în fiecare sezon și ducându-i până în finala Conferinței de Vest în 1977. Mai târziu, West a preluat roluri de conducere, fiind numit general manager al Lakers, contribuind la formarea echipelor legendare care au dominat NBA în anii ’80 și ’90.

Una dintre cele mai notabile contribuții ale sale ca manager a fost aducerea lui Shaquille O’Neal și Kobe Bryant la Lakers, formând astfel baza pentru echipa care a câștigat trei titluri consecutive între 2000 și 2002.

În 2017, Jerry West a devenit membru al consiliului executiv și consultant al celor de la LA Clippers, funcții pe care le-a îndeplinit până la moartea sa. În această perioadă, a continuat să influențeze strategic echipa, aducându-și experiența și cunoștințele acumulate într-o carieră de zeci de ani.

Vestea morții lui Jerry West a stârnit un val de reacții din partea comunității NBA și a fanilor din întreaga lume. Comisarul NBA, Adam Silver, și-a exprimat condoleanțele în numele ligii, subliniind impactul de durată pe care West l-a avut asupra sportului. „În numele NBA, transmitem cele mai profunde condoleanțe soției lui Jerry, Karen, familiei sale și numeroșilor săi prieteni din comunitatea NBA”, a declarat Silver.

Fostul jucător Magic Johnson, unul dintre cei mai mari baschetbaliști din toate timpurile, a postat pe Twitter: „Jerry West a fost nu doar un mentor pentru mine, ci și o legendă adevărată a jocului. Moștenirea lui va dăinui pentru totdeauna.”

Moștenirea lui Jerry West este una care va rămâne gravată în istoria baschetului mondial

De la excelența sa pe teren ca jucător, la contribuțiile sale ca antrenor și manager, West a influențat și inspirat generații de sportivi și fani. Logo-ul NBA, care îl înfățișează pe West în acțiune, va continua să fie un simbol al impactului său durabil asupra sportului.

Jerry West a fost un exemplu de perseverență, dedicare și pasiune pentru baschet. Moartea sa este o pierdere imensă pentru comunitatea sportivă, dar amintirea sa va continua să trăiască prin fiecare joc, fiecare aruncare și fiecare victorie a echipelor din NBA.

Jerry West, omul din spatele logo-ului NBA, a lăsat o amprentă de neșters asupra baschetului. Cariera sa exemplară și contribuțiile sale semnificative atât pe teren, cât și în afara acestuia, au făcut din el o legendă adevărată. Moartea sa este un moment de mare tristețe, dar și de celebrare a unei vieți dedicate excelenței sportive. NBA și fanii săi din întreaga lume își vor aminti mereu de Jerry West ca de o figură iconică și un pionier al baschetului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: