Redactia.ro

Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim! Moment sfânt în Biserica Sfântului Mormânt. Când ajunge în România

Lumina Sfanta

Lumina Sfântă s-a aprins și în acest an, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în jurul orei 14:37, ora României. Mii de credincioși veniți din toate colțurile lumii au asistat la momentul considerat un miracol unic al Ortodoxiei. Flacăra a fost adusă de Patriarhul Ierusalimului, după minute de rugăciune în întuneric total. Tradiția, veche de secole, continuă să emoționeze lumea creștină.

Moment de rugăciune și emoție: Lumina Sfântă a coborât în Biserica Sfântului Mormânt

În fiecare an, în Sâmbăta Mare, înainte de Învierea Domnului, mii de credincioși se adună la Ierusalim pentru a trăi miracolul Luminii Sfinte. Și anul acesta, tradiția s-a împlinit, iar flacăra a coborât din Cer în jurul orei 14:37.

Patriarhul ortodox al Ierusalimului a intrat singur în Sfântul Mormânt. În prealabil, autoritățile i-au verificat hainele, pentru a se asigura că nu are asupra sa vreo sursă de foc. Sfântul Mormânt a fost de asemenea verificat și sigilat, conform tradiției străvechi.

După câteva minute de rugăciune în întuneric deplin, Lumina Sfântă s-a aprins, spre bucuria miilor de credincioși care așteptau afară, cu sufletul plin de speranță.

Nu există o oră fixă la care se produce minunea, dar în general, Sfânta Lumină coboară după ora 13:00, ora Ierusalimului.

Cum se desfășoară ceremonia aducerii Sfintei Lumini

Ceremonia aducerii Luminii Sfinte este una dintre cele mai impresionante tradiții ale Ortodoxiei. În dimineața Sâmbetei Mari, Biserica Sfântului Mormânt este verificată minuțios, scrie observatornews.ro.

După sigilarea mormântului lui Iisus Hristos, Patriarhul intră singur, purtând doar o cămașă albă, fără chibrituri sau brichete. Se roagă cu lacrimi fierbinți, cerând ca Lumina Sfântă să coboare din Cer.

Mii de credincioși așteaptă afară, într-o liniște plină de emoție. În momentul în care Lumina apare, atmosfera se schimbă. Flacăra este transmisă de la o lumânare la alta, în bucurie și credință.

Evenimentul este considerat de credincioși drept o mărturie vie a Învierii lui Hristos și a iubirii divine pentru omenire.

În acest an, ceremonia a avut o semnificație specială, marcând încă o dată continuitatea unei tradiții care trece peste veacuri.

Tradiția aducerii Luminii Sfinte în România

Tradiția aducerii Luminii Sfinte în România a început în anul 2008, la inițiativa Patriarhiei Române. De atunci, în fiecare an, o delegație specială merge la Ierusalim pentru a aduce flacăra binecuvântată.

Anul acesta, Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a prezentat candela specială pregătită pentru România.

„Aceasta este candela pregătită să pornească către țară după ce se va aprinde lumina la Sfântul Mormânt. Pe fiecare dintre laturile candelei se află gravată câte o imagine. Mai întâi, este gravat Mormântul Domnului Iisus Hristos, unde se aprinde această lumină, urmat de două litere ‘AT’, care este însemnul Sfântului Mormânt. Sunt cele două litere grecești care vorbesc despre faptul că în mormântul lui Iisus slujesc clericii ortodocși greci, rămași din vremea Bizanțului. Apoi urmează Crucea Patriarhiei Române, cea cunoscută, și stema Patriarhiei Române, cu cei doi îngeri și cu inscripția specială: ‘Paște oile Mele'”, a declarat Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

Lumina va fi adusă în această seară în Capitală, urmând să fie distribuită în toate eparhiile din țară.

Semnificația spirituală a Sfintei Lumini pentru credincioși

Pentru milioane de creștini ortodocși din întreaga lume, Lumina Sfântă are o semnificație profundă. Flacăra simbolizează Învierea lui Iisus Hristos și speranța mântuirii.

Faptul că Lumina apare în fiecare an, în aceleași condiții, fără explicație științifică, este considerat o mărturie vie a puterii divine.

Credincioșii spun că în primele minute după aprindere, flacăra nu arde. Acesta este interpretat ca un alt semn al harului dumnezeiesc.

În România, mii de oameni așteaptă în biserici pentru a primi Lumina în noaptea de Înviere. Flacăra adusă de la Ierusalim este distribuită la toate catedralele și bisericile parohiale.

În acest fel, miracolul de la Sfântul Mormânt ajunge în fiecare colț al țării, aprinzând lumânările și inimile celor care sărbătoresc Învierea.

O tradiție vie a Ortodoxiei: Credință, speranță și iubire

Miracolul aprinderii Luminii Sfinte este una dintre cele mai vechi și respectate tradiții ale creștinismului ortodox. De peste un mileniu, credincioșii mărturisesc acest fenomen extraordinar.

În ciuda vremurilor moderne și a scepticismului, evenimentul continuă să adune an de an mii de oameni la Ierusalim. Fiecare dintre ei vine cu credință și speranță, într-o rugăciune comună pentru pace și iubire.

Lumina Sfântă nu este doar o flacără fizică. Este o lumină a sufletului, o reamintire că, în întunericul lumii, există întotdeauna speranță.

Și în 2025, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, acest miracol s-a întâmplat din nou, pentru a întări credința și dragostea creștină în inimile celor care cred.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: