Redactia.ro
Home » Știri » Luni începe etapa a 3-a de vaccinare. Orice român se poate programa pentru vaccinul anti-COVID19

Luni începe etapa a 3-a de vaccinare. Orice român se poate programa pentru vaccinul anti-COVID19

Luni începe etapa a 3-a de vaccinare. Prim-ministrul României, Florin Cîțu a anunțat printr-o postare pe Facebook, că luni începe cea de-a 3-a etapă vaccinare. De asemenea, premierul a declarat că 500.000 de persoane s-au înscris pe platforma de vaccinare.

Luni începe etapa a 3-a de vaccinare. Orice român se poate programa pentru vaccinul anti-COVID19

Luni începe etapa a 3-a de vaccinare. Florin Cîțu, premierul României a anunțat printr-o postare pe Facebook, că etapa a III-a de vaccinare va începe luni, 15 martie. De asemenea, prim-ministrul a declarat că 500.000 de persoane s-au înscris deja pe platforma de vaccinare.

Cîțu susține că vaccinarea nu este obligatorie, dar că aceasta este singura soluție pentru a reveni la normalitate. ”Etapa a III-a de vaccinare începe mâine. Este foarte simplu. Dacă doriţi să vă vaccinaţi, înscrierea se face prin intermediul listelor de aşteptare. Peste 1,5 milioane de beneficiari sunt înscrişi pe platforma electronică, din care aproximativ 500.000 sunt din rândul populaţiei generale. Programarea se face online sau prin call center! Apoi veţi primi notificarea locului disponibil în centrul pentru care aţi optat. Vaccinarea nu este obligatorie, dar este SINGURA soluţie pentru a reveni la normalitate cât mai curând. Împreună învingem pandemia!”, a scris premierul pe Facebook.

În prima etapă s-au vaccinat persoanele din categoria personalului medical, în accepțiunea cea mai largă. În cea de-a doua etapă, s-au vaccinat persoanele aflate în situație de risc epidemiologic, precum cele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice sau personalul care desfășoară activități dificile. Luni, va exista posibilitatea ca orice persoană să se înscrie pe lista de așteptare.

Ce prevede etapa a 3-a de vaccinare

Coordonatul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a explicat că, în ceea ce privește etapa a 3-a de vaccinare, va exista o listă de așteptare, iar cetățenii vor avea prioritate, dar și șansa ca persoanele înscrise să primească, o estimare de programare. „Din 15 martie, orice cetăţean se poate programa. Va începe să funcționeze cu o ‘listă de așteptare’. Ce înseamnă ‘lista de așteptare’? Fiecare centru de vaccinare are un anumit număr de locuri libere. Atunci când acele locuri libere se ocupă, se activează automat lista de așteptare.Fiecare persoană va vedea câte alte persoane sunt în fața lor, din punct de vedere numeric, iar din platformă se va genera și un mesaj în care persoanei i se transmite data estimată, intervalul estimat de timp în care ea va putea fi vaccinată în respectivul centru. De exemplu, în următoarele 3 săptămâni„, a declarat dr. Gheorghiţă

Etapa a 3-a de vaccinare înseamnă că toată lumea se poate vaccina. Adică cei care își desfășoară activitatea în cadrul unor unități, operatori economici cu risc de infecatre a personalului propriu și a persoanelor deservite, din următoarele categorii de activitate:

 • (i) lucrătorii din industria extractivă;
 • (ii) lucrătorii din industria prelucrătoare;
 • (iii) lucrătorii din hoteluri şi restaurante;
  (iv) lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi deînfrumuseţare;
 • (v) lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative;
 • (vi) lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora;
 • (vii) persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
 • (viii) persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
 • (ix) persoanele private de libertate;
 • (x) persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii;
 • (xi) lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice;
 • (xii) lucrătorii din biblioteci;
 • (xiii) casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar.
 • Populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la lit. C pct. 1 şi 2;
 • Populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani”, potrivit site-ului oficial al Guvernului.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: