Redactia.ro
Home » Știri » Cât vom mai purta mască? Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID a făcut anunțul

Cât vom mai purta mască? Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID a făcut anunțul

Cât vom mai purta mască? Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID a făcut anunțul

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că oamenii vor putea renunţa la masca de protecţie în momentul în care se va ajunge la un grad ridicat de imunizare colectivă.

Cât vom mai purta mască?

Medicul suține că datele centralizate atât în România, cât şi din alte ţări în care au demarat campanii de vaccinare, arată „o eficienţă a vaccinului în viaţa de zi cu zi” în sensul în care s-a dovedit scăderea incidenţei cazurilor de COVID-19.

Toate cele trei forme de vaccin prezente în România protejează împotriva unor forme severe de boală, iar beneficiile maximale se obțin la 10-14 zile după administrarea celei de-a doua doze. De aceea, este important ca persoanele vaccinate cu prima doză să vină și la rapel.

În plus, studiile arată că prin vaccinare vom avea și o rată redusă a infecțiilor asimptomatice și implicit o scădere a riscului de transmitere, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

”În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie, însă a vreau să menţionez că prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie şi nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2”, a explicat Valeriu Gheorghiţă într-o emisiune, duminică seara, conform news.ro.

El a precizat că, la nivel naţional, s-a observat reducere a incidenţei bolii la persoanele vaccinate în prima etapă, la cele din centrele sociale, iar datele centralizate de medicii de la Iaşi care îngrijesc pacienţi dializaţi relevă o scădere cu 90% a incidenţei cazurilor la această categorie de bolnavi.

”Slavă Domnului că astăzi avem un vaccin, prin care ne putem proteja, și vom vedea care va fi evoluția de aici înainte, însă suntem convinși cu toții, pentru că datele, inclusiv din România, dar și din celelalte țări unde campania de vaccinare a decurs foarte bine, arată o eficiență a vaccinului în viața de zi cu zi, în sensul în care s-a dovedit scăderea incidenței cazurilor de COVID-19. Acest lucru l-am observat și noi în rândul persoanelor vaccinate în etapa 1, de asemenea la persoanele care sunt vaccinate din centrele sociale, din căminele de bătrâni. La persoanele dializate iarăși se observă o scădere substanțială, chiar de peste 90 la sută a cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2, conform colegilor din Iași, care au făcut o analiză mai detaliată”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

Când vom avea pandemia sub control

Medicul Valeriu Gheorghiță a estimat vineri, la Digi25, că dacă totul merge conform planului, am putea declara la sfârșitul acestui an că avem pandemia sub control.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID anticipează că România va atinge pragul de vaccinare de 70% a populației până în luna septembrie, dacă între timp nu apare vreo variantă a coronavirusului care să nu răspundă la vaccin. El a ținut să precizeze că vaccinurile actuale s-au dovedit eficiente împotriva tulpinii britanice, chiar dacă aceasta este mai contagioasă.

Cred că la sfârșitul anului putem aprecia că pandemia este sub control”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: