Redactia.ro
Home » Știri » Bolile care îți permit să nu porți masca de protecție. Declarațiile experților

Bolile care îți permit să nu porți masca de protecție. Declarațiile experților

Bolile care îți permit să nu porți masca de protecție.

Bolile care îți permit să nu porți masca de protecție. În urmă cu câteva zile, unii parlamentari au creat o adevărată situație controversată, după ce au apărut la Palatul Parlamentului fără masca de protecție. Deputatul Dumitru Coarnă a declarat că este scutit de medic și nu poate purta mască de protecție. Cum este posibil?

Bolile care îți permit să nu porți masca de protecție. Declarațiile experților

Bolile care îți permit să nu porți masca de protecție. Recent a apărut o nouă întrebare printre români, după ce mai mulți parlamentari au apărut fără masca de protecție. Senatorul Diana Șoșoacă și deputatul Dumitru Coarnă au declarat pentru jurnaliști că nu poartă mască pentru că sunt scutiți medical și au adeverință eliberată de la doctor. Ei bine, din această cauză oamenii se întreabă care sunt bolile care ne permit să nu purtăm masca de protecție.

Conform Ordinul Comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, există câteva situații în care oameni sunt scutiți de la purtarea acesteia. Din 20 mai, românii din întreaga țară sunt obligați să poarte masca de protecție în spațiile închise, iar din noiembrie această restricție a fost valabilă și pentru spațiile deschise.

Situațiile în care persoanele nu sunt obligate să poarte masca de protecție sunt următoarele:

  • o persoană este singură în birou sau se află minimum 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
  • se desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare;
    copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare.

Care sunt bolile care permit nepurtarea măștii de protecție

Medicul de familie din Ploiești, Zenaide Mocanu, a precizat care sunt bolile care permit să nu porți masca de protecție în interior. Conform acesteia,acestea sunt astmul, dar și insuficiența respiratorie de gradul 3 și 4. ”Este treaba fiecărui medic dacă își pune parafa, eu vă spun că fără un diagnostic probat de specialist prin investigații clinice nu poți elibera o asemenea adeverință de scutire de purtare a măștii. Iar când vorbim de specialist ne referim la pneumolog. Vreau să vă spun că am pacienți care umblă cu oxigenul după ei, dar poartă mască. Nu au cerut această scutire. Sunt conștienți de riscul la care s-ar expune fără ea. Și, credeți-mă că nu s-au sufocat, a declarat Zenaida Mocanu.

În același timp, Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București a atras atenția asupra faptului că masca de protecție este foarte importantă pentru a opri răspândirea coronavirusului și nu încurajează scutirea acesteia. ”Cred în responsabilitatea medicilor și sunt convinsă că toți colegii țin cont de legislație. Aceste adeverințe medicale se dau de către pneumolog, pentru excepția dată în ordinul de ministru care se referă la boli ce afectează capacitatea de oxigenare. Cred că purtarea măștii în distanțarea fizică și spălatul pe mâini. Sunt singurele care ne pot ajuta în acest moment”, a declarat medicul Cătălina Poiană.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: