Redactia.ro
Home » Tehnologie » Mai multe conturi de WhatsApp din România au fost deturnate de către atacatori! Ce metode au folosit

Mai multe conturi de WhatsApp din România au fost deturnate de către atacatori! Ce metode au folosit

Mai multe conturi de WhatsApp din România au fost deturnate de către atacatori! Ce metode au folosit

Utilizatorii WhatsApp din România au început să anunțe un incident, iar CERT-RO atrage atenţia asupra unui tip de atac. Este vorba despre încercări ale atacatorilor de a obţine acces la conturile de WhatsApp ale anumitor utilizatori.

Mai multe conturi de WhatsApp din România au fost deturnate de către atacatori! Ce metode au folosit

Conturile de WhatsApp sunt legate de numerele de telefon ale utilizatorilor, iar în momentul autentificării (login) într-un cont existent, aplicaţia va trimite automat utilizatorului un “one-time code” (parolă unică), prin SMS, pentru a verifica numărul de telefon. În acest sens, atacatorii abuzează de acest proces, pentru a încerca preluarea controlului acelor conturi de WhatsApp ale utilizatorilor vizaţi, conform unei notificări postate pe propria pagină de Internet.

“Atacatorii joacă rolul unui prieten sau a WhatsApp Support Team. În multe cazuri, atacatorii obţin numărul de telefon al unei victime prin intermediul unui cont de WhatsApp deja compromis. Următorul pas constă într-o nouă instalare a aplicaţiei pe telefonul atacatorului, în cadrul căreia este furnizat numărul de telefon al victimei. Aceasta va primi prin SMS un cod de înregistrare, care este solicitat ulterior de atacatorul care joacă rolul unui prieten, ori chiar a WhatsApp Support Team”, susţin reprezentanţii CERT-RO, potrivit Agerpres.

Mai mult, infractorii cibernetici folosesc conturi de WhatsApp deturnate pentru a distribui, către utilizatorii vizaţi, mesaje ce conţin informaţii false cu privire la promoţii pentru platformele de e-commerce (de exemplu oferte speciale). Prin aceste mesaje, victimele sunt păcălite să trimită “codul promoţional” primit pe telefon, fiind de fapt codul de înregistrare la WhatsApp.

”În situaţia în care un utilizator are telefonul închis (de obicei pe timpul nopţii), atacatorul poate introduce în mod repetat codul greşit de înregistrare la WhatsApp. Astfel, atacatorul va avea opţiunea efectuării verificării vocale, în cadrul căreia WhatsApp va apela telefonul utilizatorului şi va transmite codul citit “cu voce tare” într-un mesaj. Desigur, mesajul audio va fi redirecţionat către mesageria vocală a victimei, care poate fi accesată cu uşurinţă, în situaţia în care victima nu a schimbat parola implicită (default)”, avertizează specialiştii.

În cazul în care contul de Whatsapp a fost pierdut, acesta poate fi recuperat. Dacă aţi fost victima unui astfel de atac, puteţi să intraţi în contul de WhatsApp prin intermediul numărului de telefon, după care veţi primi un nou cod de înregistrare, iar atacatorul va fi delogat.

“Pentru cazul în care atacatorul a activat autentificarea în 2 paşi (2FA), poate fi necesar să aşteptaţi 7 zile pentru a accesa contul, fără verificarea prin doi paşi. Victimele care preferă să şteargă şi să reinstaleze aplicaţia vor pierde istoricul conversaţiilor, în cazurile în care nu au la dispoziţie copii de siguranţă (back-up) anteriorare, care să funcţioneze”, subliniază experţii CERT-RO.

Sfaturi pentru securizarea contului de WhatsApp

CERT-RO a anunțat a înregistrat recent multiple notificări și alerte privind un val de emailuri transmise din partea unor grupări infracționale. Compania a transmis o serie de sfaturi pentru securizarea contului de WhatsApp.

► activarea opţiunii “Two-Step Verification” a WhatsApp, ce poate fi găsită în cadrul setărilor pentru aplicaţia WhatsApp;

► schimbarea PIN-ului pentru mesageria vocală (mai multe informaţii în acest sens pot fi obţinute prin contactarea furnizorului de telefonie mobilă);

►nu împărtăşiţi cu nimeni codurile de verificare sau “one-time passwords” specifice contului de WhatsApp;

►nu răspundeţi mesajelor venite de la un contact sau de la un străin, prin care sunt solicitate aceste coduri;

►nu accesaţi link-uri şi nu oferiţi date personale în cadrul acestor conversaţii;

►verificaţi autenticitatea mesajului prin mijloace alternative, precum apelarea contactului (dacă mesajul provine de la un contact necunoscut, raportaţi numărul către WhatsApp).

► Nu răspundeți niciodată la email-uri de acest tip, primite de la persoane necunoscute.

► Contactați departamentul IT al instituției/organizației dumneavoastră, pentru a le cere sprijinul.

► Verificați sursa email-ului primit, de fiecare dată când vi se pare ceva suspect.

► Acordați o atenție sporită corectitudinii gramaticale a textului din email – lipsa unor diacritice, greșeli de sintaxă și o exprimare nenaturală, sunt semne că s-au folosit instrumente de traducere automată din altă limbă.

► În cazul în care ați efectuat o astfel de plată și acum realizați că totul a fost o păcăleală, vă recomandăm să notificați deopotrivă CERT-RO și Poliția Română (pentru a depune o plângere).

► Evitați sponsorizarea criminalității cibernetice!v

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: