Redactia.ro
Home » Știri » Mai mulți români ar putea beneficia de pensii dublate. Veste bună pentru cei care au lucrat în acest domeniu

Mai mulți români ar putea beneficia de pensii dublate. Veste bună pentru cei care au lucrat în acest domeniu

Mai mulți români ar putea beneficia de pensii dublate în viitorul apropiat, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. Această veste aduce un suflu de speranță și îmbunătățire a nivelului de trai pentru acei cetățeni care au lucrat în sectorul agricol.

Propunerea legislativă ar putea aduce modificări semnificative în sistemul public de pensii, oferind oportunitatea ca anumite categorii de persoane să primească indemnizații considerabil mai mari decât în prezent.

Cine sunt românii care ar putea beneficia de pensii dublate

Conform proiectului de lege, categoria cea mai afectată și care ar putea înregistra creșteri substanțiale în pensii sunt agricultorii din România. Propunerea vizează majorarea pensiilor acestora cu aproape dublul sumelor actuale. În prezent, aceștia primesc un punctaj de 0,57255 puncte pentru fiecare an de activitate în domeniul agricol. În cazul adoptării acestei legi, punctajul ar urma să fie de un punct pentru fiecare an de activitate agricolă.

„Pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, până la data intrării în vigoare a Legii nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, punctajul anual este 1 punct”, se arată în proiectul de lege.

„Agricultorii se regăsesc adeseori în dificultăţi economice”

Inițiatorii proiectului de lege subliniază discrepanța semnificativă dintre pensiile fermierilor și cele ale altor categorii de pensionari. Actuala situație generează dificultăți financiare serioase pentru acești români, sumele primite în prezent nefiind suficiente pentru a le asigura un trai decent.

Pentru mulți dintre aceștia, bugetul redus pentru cheltuieli este o realitate cu care se confruntă zilnic, în special în privința acoperirii costurilor cu medicamentele, alimentele și alte servicii necesare pentru trai.

Se estimează că, în cazul adoptării legii, aproximativ 150.000 de români care au activat în sectorul agricol ar putea beneficia de aceste pensii mărite. Cu toate acestea, impactul financiar asupra bugetului de stat ar urma să fie unul relativ redus, deoarece numărul pensionarilor din acest domeniu este în scădere, iar tendința se menține și pentru generațiile viitoare.

„Astfel, aceştia se regăsesc adeseori în dificultăţi economice atunci când vine vorba de procurarea medicamentelor. A alimentelor şi plata serviciilor necesare traiului”, se mai arată în proiectul legislativ. Este important de menționat că propunerea legislativă trebuie să parcurgă încă câțiva pași procedurali până să devină lege.

Trebuie să fie votată de Parlament, apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis

„Trendul statistic arată faptul că această categorie este în scădere. (…) Este însă puţin probabil ca aceasta să se perpetueze în generaţiile viitoare şi să creeze o problemă bugetară pe termen lung”, susțin inițiatorii legii.

Mai întâi, legea trebuie să fie votată de Parlament, apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis și, în cele din urmă, publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare și a fi aplicată. Această modificare legislativă ar putea aduce un suflu de optimism și stabilitate pentru cei care au contribuit la dezvoltarea sectorului agricol în țara noastră.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: