Redactia.ro
Home » Știri » Mai păstrăm sau nu ambalajele electrocasnicelor pentru garanție? „Am casa plină de cutii”. Ce trebuie să știe românii

Mai păstrăm sau nu ambalajele electrocasnicelor pentru garanție? „Am casa plină de cutii”. Ce trebuie să știe românii

Mai păstrăm sau nu ambalajele electrocasnicelor pentru garanție? „Am casa plină de cutii”. Ce trebuie să știe românii

Iată dacă e trebuie sau nu să mai păstrăm sau nu ambalajele electrocasnicelor pentru garanție. Ce trebuie să știe românii.

Mai păstrăm sau nu ambalajele electrocasnicelor pentru garanție? „Am casa plină de cutii”. Ce trebuie să știe românii

Mulți români și nu numai au ajuns să aibă prin sertare și dulapuri tot felul de cutii ale aparatelor electrocasnice pentru situațiile în care vor trebui să le returneze sau pentru cazul în care apar defecțiuni și vor să beneficieze de garanția produselor. Cu siguranță, și acest lucru poate fi un motiv de stres pentru cei care nu au locuințe mari și nici multe spații de depozitare.

Cele mai multe ambalaje sunt voluminoase, iar spațiile de depozitare, limitate, mai ales în cazul celor care locuiesc la bloc.

Un utilizator Reddit a lansat această temă.

„Voi păstrați ambalajele produselor electrocasnice pentru garanție în cazul în care se strică? Eu am casa plină de cutii, dar aparent nu este nevoie să facem asta”, a scris acea persoană.

În comentarii, unii recomandă păstrarea ambalajelor și dau exemple pentru situații în care sunt utile.

„Doar pentru returul în 14 zile sunt utile ambalajele. E probabil să ți se scadă din prețul restituit valoarea lor. La unele, da (ex: televizor)”.

„Numai pe perioada de retur. Pe urmă reciclabile scrie pe ele. Garanția este pe produs, nu pe ambalaj”, a scris altcineva.

„Ți se scade din valoarea restituită o sumă, cât cred ei că e rezonabil pentru lipsa ambalajelor”, a menționat o altă persoană.

„Pentru retur e bine să păstrezi. Dacă ești mulțumit de produs sau ești sigur că nu vei face retur sau a trecut fereastra de retur, poți arunca liniștit ambalajul”.

„Și eu păstrez cutiile de la produsele mai valoroase. Dacă voi dori să-l vând ulterior, se vinde mai repede cu ambalajul original”.

„Eu fac și recomand oamenilor același lucru. Țin cutiile cel mult 30 zile în caz de defecte sau retur. E mai simplu. În rest, păstrez doar cutiile aparatelor pe care am de gând să le vând în viitorul apropiat sau celor care sunt folosite doar ocazional fiind mai ușoară depozitarea lor în ambalajul original”, a scris altcineva.

„La electrocasnice nu are niciun sens, oricum vine tehnicianul la ține acasă dacă ți se strică frigiderul, mașina de spălat sau orice electrocasnic mare, în caz că nu știați cum funcționează garanțiile la aceste produse”.

„Până de curând nu păstrăm nimic. Totul s-a schimbat când am avut nevoie să trimit ceva la garanție și nu aveam nici o cutie în care să bag produsul și a trebuit să mă duc personal să îl predau, acum păstrez toate cutiile (trăiască podul)”.

Ce prevede legea

Potrivit legii care a intrat în vigoare din 2015, consumatorii nu mai trebuie să păstreze cutia unui produs pentru a beneficia de garanție, iar drepturile unei persoane nu pot fi condiționate de păstrarea ambalajelor originale ale produselor. Service-urile pot fi amendate cu până la 25.000 de lei dacă nu respectă legea.

Actul normativ aduce clarificări și în ceea ce privește obligativitatea păstrării cutiei originale în care a fost livrat/cumpărat un anumit produs.

„Se interzice condiționarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrare a ambalajului”, se arată în actul normativ intrat în vigoare în 30 octombrie.

Cu alte cuvinte, în cazul în care un operator economic condiționează repararea sau schimbarea unui produs aflat în garanție pe baza existenței ambalajului original al acestuia, cumpărătorul poate face plângere la Autoritatea Națională a Protecției Consumatorului. În urma verificărilor ANPC, comerciantul poate primi o amendă cuprinsă între 15.000 și 25.000 de lei, a relatat ziare.com.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: