Redactia.ro
Home » Știri » Mai sunt trei zile până rămânem fără petrolul rusesc. Ce urmează mai departe în România

Mai sunt trei zile până rămânem fără petrolul rusesc. Ce urmează mai departe în România

Mai sunt trei zile până rămânem fără petrolul rusesc. Ce urmează mai departe în România

Mai sunt doar trei zile și petrolul rusesc va fi interzis în Europa, începând din 5 decembrie 2022. Ce urmează în România după embargoul rusesc.

Mai sunt trei zile până rămânem fără petrolul rusesc. Ce urmează mai departe în România

UE a decis temporar mai multe măsuri privind embargoul asupra țițeiului rusesc livrat pe mare, decizie care va intra în vigoare luni, 5 decembrie 2022.

Prin urmare, prețul petrolului rusesc livrat pe mare va fi de 60 de dolari/baril și va fi introdus un mecanism pentru stabilirea plafonului la 5% sub nivelul pieței, scrie Reuters.

Importurile României au fost cu 25% mai mari în aceste luni, am luat țițeiul de la ruşi, însă nu se știe ce se va întâmpla de săptămâna viitoare. Deşi autoritățile dau asigurări că vom avea toată cantitatea necesară, specialiștii prefigurează o nouă creştere a prețurilor, asta în contextul în care preţurile carburanţilor tocmai începuseră să dea înapoi după o lungă perioadă de creștere, potrivit Antena 3 CNN.

Iată ce a declarat Adrian Bența, consultant fiscal și analist economic, pentru postul de televiziune mai sus menționat.

„Dacă gândim în paralel, pe lângă acest embargo, cu inițiativa Uniunii Europene de a plafona la maximum 60 de dolari prețul de achiziție al barilului, probabil ne vom găsi în două situații: vor fi persoane care vor cumpăra carburanți la prețuri uriașe generate dincolo de embargo și altele, probabil statele vestice, care vor respecta regulile”.

„Ideea este că ne aflăm într-o situație pe care nu am întâlnit-o până acum, dar măsura în sine pornește de la faptul că există acel conflict armat în Ucraina, unde se pierd vieți omenești, unde se pierde sânge nevinovat, și este prețul pe care noi, cei din Uniunea Europeană, îl plătim, sperând să avem pace”.

„Întotdeauna când avem o creștere la un produs, atunci când ai creșterea mai mare decât producția, tendința este de creștere a prețurilor. Însă să nu uităm că în anul 2022 a fost o dezmorțire a economiei și a fost o cerere mare. Este foarte posibil ca în anul următor, către sfârșitul lunii martie, aprilie, să avem, din păcate, câteva valuri ale unei crize economice”.

„Iar prețurile vor ține cont și de cerere. Dar după cum toate statele au anunțat că se așteaptă la scăderi economice, este posibil să vorbim despre o reducere a cererii globale și atunci poate prețurile se mai mențin”.

Experții în energie precum Phuc-Vinh Nguyen de la Institutul Delors, citați de AFP, estimează că de la lansarea invaziei în Ucraina pe 24 februarie, Rusia a câștigat 67 de miliarde de euro vânzând petrol clienților din Uniunea Europeană. Un venit mai mare decât tot bugetul pentru apărare al Rusiei, estimat la de 60 de miliarde de euro înainte de război. Sunt tot atâția bani care nu ajung în schimb în Ucraina, ca sprijin umanitar și militar, remarcă experții consultați de AFP.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: