Redactia.ro
Home » Știri » Maia Sandu, prima femeie președinte în Republica Moldova. Cine este noul lider de la Chișinău

Maia Sandu, prima femeie președinte în Republica Moldova. Cine este noul lider de la Chișinău

Maia Sandu este noul președinte al Republicii Moldova. Mai mult, ea este prima femeie din istoria țării de peste Prut care reușește să ajungă într-o astfel de funcție. Maia Sandu îi va lua locul lui Igor Dodon, pe care l-a învins cu o diferență de peste 15%.

Maia Sandu, prima femeie președinte a Republicii Moldova

Maia Sandu a fost aleasă președintele Republicii Moldova. Ea este prima femeie din istoria țării vecine care a reușit să câștige o astfel de funcție, dar și inimile multor basarabeni care au votat-o în proporție de 57,63. Acest procentaj l-a detronat pe fostul lider, Igor Dodon care a obținut 42,37 la sută din sufragii, informează Digi 24.

Rezultatele parțiale oficiale din Republica Moldova arată că promisiunile Maiei Sandu au convins majoritatea țării, chiar și pe o parte din alegătorii rusofoni. Cele mai multe voturi au venit din partea electoratului din Chișinău și din diaspora. Acolo au ales-o tinerii mai apropiați de Europa decât de Rusia.

Primele declarații ale Maiei Sandu după victorie

Imediat după victorie, Maia Sandu a avut o declarație interesantă. Viitorul președinte a ținut să menționeze mobilizarea masivă a cetățenilor la alegeri, și a precizat că a depus sute de sesizări în ceea ce privește neregulile din timpul votului cetățenilor.

Am depus sute de sesizări și voi insista să fie analizate, iar cei vinovați să fie pedepsiți, fiind vorba despre mită, cumpărare de voturi, abuzuri grave, votul în diasporă, unde oamenii noștri au fost obligați să aștepte ore în șir”, a spus Maia Sandu la Jurnal TV.

Maia Sandu a spus că viitoarea echipă cu care va conduce Republica Moldova este una ”foarte bună” și trebuie să rezolve problemele oamenilor, cu care se connfruntă de mult timp.

Am o echipă foarte bună, avem provocări mari, probleme cu care cetățenii se confruntă de prea mult timp. Avem nevoie de un Guvern responsabil, dar trebuie să vedem poziția celorlalte forțe politice. Dacă actualul Guvern va insista să rămână, voi insista să întreprindă măsuri urgente”.

De ce au ales-o basarabenii pe Maia Sandu președintele Republicii Moldova

Prima femeie președinte a Republicii Moldova a candidat din partea PAS și a mizat pe o campanie electorală care re a promis scoaterea țării din sărăcie, responsabilizarea autorităților și strângerea legăturilor cu UE. Mai exact, și-a construi un portret asemeni nevoilor și lipsurilor basarabenilor, mai ales că mandatul lui Igor Dodon a fost unul controversat de-a lungul timpului.

Cine este Maia Sandu, prima femeie președinte a Republicii Moldova

Maia Sandu a lucrat doi ani la Banca Mondială și în politca de vârf. Ea deține în Capitala țării un apartament cu două camere și o mașină Toyota achiziționată în anull 2012. În ceea ce privește partea financiară, ea a adunat doar banii din salarii, iar în conturi are o parte din cei pe care i-a câștigat la Banca Mondială, 24.000 de dolari.

Maia Sandu are 48 de ani și nu este căsătorită.  Ea s-a născut în 1972, în satul Risipeni. Părinţii săi sunt Grigore şi Emilia, tatăl fiind director al complexului de porcine, iar mama profesoară.

Maia Sandu a absolvit Academia de Studii Economice.Ulterior a lucrat pe mai multe posturi în Ministerul Economiei. Cu anii a reușit să ajungă consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale în Washington DC. Maia Sandu, a obținut în 2010 un master în administrația publică la Harvard și ocupat funcția de la Banca Mondială timp de doi ani, între 2010 și 2012.

La Banca Mondială, Maia Sandu Câștiga în jur de 10.000 de dolari pe lună. Doar că nu a stat prea mult în SUA. A decis să se întoarcă în țara ei natală unde a preluat conducerea Ministerului Educației, în guvernul condus de premierul Vlad Filat. Ca ministru al Educațiie, ea a introdus camere de supraveghere la examenul de bacalaureat și a scurtat vacanțele. Aceste măsuri i-a determinat pe unii cetățeni să iasă în stradă și să protesteze.

În 2015, Maia Sandu a devenit premier interimar și a fost la un pas de a ajunge prim-ministru pe deplin. Doar că nu a reuși din cauză că Partidul Liberal Democrat din Moldova, care era la guvernare, i-a retras candidatura. Ea nu s-a lăsat doborâtă așa că în luna decembrie a aceluiași an, ea a înființat propria formațiune politică – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

În cei trei ani în serviciul public, Maia Sandu nu mai strânsese niciun ban.Potrivit declarației de avere consultate de Rise.md, ea a cheltuir în jur de 70.000 de dolari din banii pe care i-a obținut cât timp a lucrat la Banca Mondială.

Am folosit o parte din bani pentru a-mi ajuta familia și prietenii. Pentru banii pe care i-am cheltuit eu nu am dus o evidență strictă. Dar pot să vă asigur că nu am procurat mărfuri sau servicii interzise de lege”, a spus atunci Sandu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: