Redactia.ro

Mâncarea care este atât de toxică încât o singură înghițitură îți poate da cancer. A ucis deja 20.000 de oameni

Mâncarea care este atât de toxică încât o singură înghițitură îți poate da cancer. A ucis deja 20.000 de oameni

Preparatul thailandez atât de periculos încât o singură înghițitură îți poate provoca cancer – și a ucis deja 20.000 de oameni

Preparatul este popular într-una dintre cele mai sărace regiuni din Thailanda, iar un chirurg s-a angajat într-o misiune de a educa și de a opri localnicii din a consuma această delicatesă potențial letală.

Britanicii au fost dintotdeauna pasionați de bucătăria asiatică, de la puiul dulce-acrișor până la sushi – dar există un preparat thailandez anume care ar trebui, poate, evitat cu orice preț.

Cunoscut sub numele de koi pla, acest fel de mâncare constă în pește crud tocat, amestecat cu ierburi, condimente și suc de lămâie. Preparatul este foarte popular printre localnicii din provincia Khon Kaen, în special în regiunea Isaan, una dintre cele mai sărace zone din Thailanda.

Totuși, consumul lui vine cu un risc uriaș: o singură înghițitură ar putea duce la cancer hepatic și, în cele din urmă, la moarte.

Peștele crud în sine nu este neapărat cauza bolii. Problema reală o reprezintă viermii paraziți – mai exact, tenii hepatice (sau „flukes”) – care trăiesc în peștii de apă dulce din acea zonă. Acești paraziți sunt nativi în apele dulci din bazinul Mekong, iar consumul frecvent de pește crud infestat a făcut ca Isaan să înregistreze cea mai mare incidență de colangiocarcinom (cancer al căilor biliare) din lume, potrivit Daily Star.

Se estimează că acest fel de mâncare cu potențial cancerigen este responsabil de aproximativ 20.000 de decese anual în Thailanda. Acum, un medic thailandez încearcă să reducă numărul celor care consumă acest preparat, după ce și-a pierdut ambii părinți din cauza cancerului hepatic, provocat de consumul de koi pla, conform The Mirror.

Narong Khuntikeo, chirurg specializat în intervenții la ficat, a declarat pentru Agence France-Presse:
„Este o povară uriașă pentru sănătatea publică în această regiune. Dar nimeni nu știe, pentru că oamenii mor în tăcere, ca frunzele care cad din copac.”

Cunoscut drept „ucigașul tăcut”, cancerul hepatic are una dintre cele mai mici rate de supraviețuire dacă nu este tratat din timp. În ultimii patru ani, Khuntikeo a lucrat împreună cu o echipă de oameni de știință, medici și antropologi, testând localnicii din Isaan pentru prezența parazitului.

Folosind ecografe și teste urinare rapide, s-a descoperit că în unele comunități aproximativ 80% dintre locuitori ingeraseră deja parazitul letal. De atunci, chirurgul și echipa sa încearcă să educe populația în legătură cu pericolele consumului de pește crud.

Autoritățile sanitare din zonă au creat și un program educațional școlar, pentru a-i învăța pe copii despre riscurile alimentelor crude. Totuși, Khuntikeo recunoaște că schimbarea obiceiurilor generației în vârstă este o provocare imensă.

„Ei spun: ‘Eh, sunt multe moduri de a muri’”, povestește medicul. „Dar eu nu pot accepta acest răspuns.”

Iubitorii de koi pla susțin că, deși gătitul peștelui ucide eficient parazitul, strică gustul autentic al preparatului – un sacrificiu pe care unii nu sunt dispuși să-l facă, chiar dacă riscul este viața lor.

Sursă foto: Pixabay

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: