Redactia.ro

Marcel Ciolacu nu exclude o nouă candidatură la prezidențiale

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a sugerat recent că ar putea lua în considerare o nouă candidatură la alegerile prezidențiale din România, subliniind în același timp că opțiunea ideală ar fi desemnarea unui candidat comun al viitoarei coaliții de guvernare. Declarațiile au fost făcute miercuri, într-o discuție informală la Guvern, potrivit unor surse apropiate premierului. Această posibilitate vine pe fondul unei perioade de instabilitate politică în România, marcată de anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, o decizie fără precedent care a generat numeroase controverse și a amplificat incertitudinile politice.

Ciolacu: „Nu exclud nimic, pentru că fac politică”

Marcel Ciolacu a lăsat să se înțeleagă că nu exclude nicio variantă privind o nouă candidatură, dar a admis că șansele ca el să fie reprezentantul exclusiv al PSD sunt reduse. „Nu exclud nimic, pentru că fac politică”, a declarat liderul social-democrat într-o discuție informală la Guvern.

Totuși, Ciolacu a reiterat că o strategie mai eficientă ar fi susținerea unui candidat comun al coaliției de guvernare, formată din PSD, PNL și UDMR. Acesta a subliniat că o astfel de decizie ar maximiza șansele de succes în alegerile prezidențiale și ar contribui la stabilitatea politică a țării.

Această poziție vine după rezultatul slab obținut de Ciolacu la primul tur al alegerilor prezidențiale anulate, unde a devenit primul candidat din istoria PSD care nu a reușit să se califice în finală. Cu un total de 1.769.760 de voturi, reprezentând 19,15% din sufragii, liderul PSD a fost devansat de Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Anularea alegerilor prezidențiale și turbulențele politice din România

Decizia Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale a generat o criză politică majoră în România. Instabilitatea politică a fost amplificată de raportul recent al agenției de rating Fitch, care a modificat perspectiva de rating a României de la „stabilă” la „negativă”. Printre motivele invocate de Fitch se numără „credibilitatea politică erodată”, incertitudinea politică și derapajele fiscale.

În acest context, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de stabilitate, subliniind că România trebuie să creeze o majoritate pro-europeană și un Guvern capabil să continue reformele și investițiile prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și în planul bugetar structural.

„România trece prin turbulențe cauzate de instabilitatea politică și anularea alegerilor prezidențiale. Vom opri aceste incertitudini prin crearea unei majorități pro-europene și a unui nou Guvern care să deruleze reformele și investițiile din PNRR și Planul bugetar structural, angajate la nivel european”, a declarat Ciolacu.

Către un consens politic pentru 2025

Marcel Ciolacu a evidențiat necesitatea unui consens politic în interiorul coaliției de guvernare, sugerând că alegerea unui candidat comun ar reprezenta o abordare rațională pentru alegerile prezidențiale din 2025. Această strategie are scopul de a combate valul de extremism politic și de a oferi României o șansă la stabilitate și continuitate.

„România are nevoie de lideri responsabili, capabili să unească, nu să dezbine,” a afirmat Ciolacu în cadrul discuțiilor. El a adăugat că viitorul președinte al României ar trebui să fie un simbol al stabilității și un susținător ferm al valorilor europene.

Deși liderul PSD nu a exclus o nouă candidatură, mulți analiști politici consideră că declarațiile sale reprezintă mai degrabă o strategie de a atrage sprijinul celorlalte formațiuni politice din coaliție pentru a asigura succesul unui candidat comun.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: