Marcel Ciolacu, fostul prim-ministru al României, a prezentat un bilanț al guvernării sale, evidențiind realizările semnificative în domeniile economic, social și infrastructural. Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, Ciolacu a subliniat importanța perioadei în care a condus Executivul și a enumerat măsurile implementate pentru dezvoltarea țării.
Marcel Ciolacu și-a făcut bilanțul de premier. Ce realizări a avut șeful PSD
Unul dintre principalele obiective ale guvernării Ciolacu a fost consolidarea economiei naționale. Sub conducerea sa, România a înregistrat o creștere economică semnificativă, cu un PIB de peste 355 de miliarde de euro, echivalentul PIB-ului Poloniei la paritatea puterii de cumpărare. Această performanță economică a fost susținută de politici fiscale echilibrate și de atragerea unor investiții externe considerabile.
În ceea ce privește veniturile populației, Guvernul a reușit să depășească pragul de 1.000 de euro al câștigului salarial mediu net, ajungând la 1.059 de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 15% față de iunie 2023. După ajustarea pentru inflație, puterea de cumpărare a salariaților a crescut cu 8%, cea mai mare majorare din ultimii cinci ani.
De asemenea, pensia medie a depășit 500 de euro, atingând 562 de euro, iar în 2024, ca urmare a creșterii pensiilor cu 13,8% și a recalculării acestora, puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut cu 33-35%, reprezentând cea mai mare creștere a pensiilor din ultimii 15 ani.
„Acești ani în care PSD a fost la guvernare, iar eu am devenit premier al României, au reprezentat cea mai importantă perioadă a vieții mele. Consider că a fi premier nu este o meserie, ci o onoare supremă prin care îți poți servi țara și pe români.
Sunt convins că, deși astăzi zgomotul electoral este mult prea mare, un succint bilanț al celor mai importante politici publice ale PSD la guvernare reprezintă un gest obligatoriu. Am ales să fac asta acum, știu că vor exista multe critici și mi le asum.
Mie nu îmi este rușine cu ceea ce am făcut împreună cu echipa PSD la guvernare. Și cred că este important ca aceste fapte să fie publicate, pentru ca în viitor oricine să aibă termeni relevanți de comparație”, a scris Marcel Ciolacu pe facebook.
Investiții publice și infrastructură
Guvernul Ciolacu a implementat un model economic bazat pe investiții, având ca scop modernizarea infrastructurii și stimularea dezvoltării regionale. Investițiile publice au depășit 100 de miliarde de lei în 2023 și au ajuns la 120 de miliarde de lei în 2024, marcând o creștere de 65% față de 2022. Un aspect remarcabil al acestei perioade a fost absorbția integrală a fondurilor europene disponibile pe cadrul financiar 2014-2020, atingând un grad de absorbție de 99,2%.
În domeniul infrastructurii, guvernul a finalizat aproape 235 de kilometri de drumuri de mare viteză, inclusiv primele loturi din Autostrada Moldovei și drumul de mare viteză Craiova-Pitești. De asemenea, au fost demarate lucrările la mai multe tronsoane din autostrada de centură a Capitalei și din Autostrada Transilvania. Bugetul anual alocat infrastructurii a ajuns la aproximativ 6 miliarde de euro, incluzând fonduri europene și cofinanțare din partea bugetului de stat.
Guvernul Ciolacu a implementat măsuri pentru protejarea populației și sprijinirea categoriilor vulnerabile. Una dintre aceste măsuri a fost plafonarea prețurilor la energie, ceea ce a dus la o scădere de 10% a prețurilor la gaze și de 1,3% la energia electrică, beneficiind astfel 2,7 milioane de gospodării și 40% dintre firme.
În plus, guvernul a introdus plafonarea adaosului comercial la 14 alimente de bază, măsură care a rămas în vigoare și în prezent, în ciuda opoziției mediului de afaceri și a obiecțiilor formulate de Consiliul Concurenței.
Integrarea în Spațiul Schengen și poziționarea internațională
Un alt succes important al guvernării Ciolacu a fost integrarea deplină a României în Spațiul Schengen. Printr-o strategie diplomatică diferită, România a obținut integrarea în Schengenul aerian și maritim la 31 martie 2024, iar integrarea terestră va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Această realizare reprezintă nu doar un drept câștigat pentru cetățenii români, ci și o oportunitate economică, estimându-se o creștere de 2% a PIB-ului în 2025.
În urma acestor realizări, România a devenit o putere economică regională, cu un PIB de peste 355 de miliarde de euro și un PIB pe cap de locuitor, la paritatea puterii de cumpărare, comparabil cu cel al Poloniei.
În ciuda realizărilor menționate, guvernul Ciolacu a avut de înfruntat provocări majore, inclusiv crize economice și sociale lăsate nerezolvate de administrațiile anterioare. Premierul a declarat că Executivul său a acționat ca „pompierii de serviciu” pentru multe dintre aceste probleme. El a exprimat speranța ca viitorul guvern să ducă mai departe proiectele începute și să continue reformele necesare pentru dezvoltarea sustenabilă a României.