Redactia.ro
Home » Homepage » Medicii de familie nu știu tratamentul pentru COVID-19. Mărturia halucinantă a unuia dintre ei: „Situația ne depășește pe toți”

Medicii de familie nu știu tratamentul pentru COVID-19. Mărturia halucinantă a unuia dintre ei: „Situația ne depășește pe toți”

tratament anti-covid

Coronavirusul este un adevărat obstacol pentru medicii de familie. Ei recunosc faptul că sunt depășiți de situație și că fac față mai greu în lipsa unui tratament pentru oamenii care sunt contaminați cu boala nemiloase.

Medicii de familie recomandă un protocol de tratament anti-covid

Lipsa unui tratament anti-covid este un adevărat impediment pentru medicii de familie. În mediul rural, de exemplu, ei spun că pot face doar monitorizarea bolnavilor de Covid-19. Cei din București spun că este nevoie de recomandări pentru ca tratarea bolanvilor să fie una eficientă, informează Adevărul.ro

Dr. Gabriel Zanfir,  medic de familie în comuna Mischii, judeţul Dolj, a declarat pentru Mediafax că el nu face decât monitorizarea celor 1 pacienţi cu COVID-19 pe care-i are, nu şi tratament. Mai mult,  recunoaște că este depășit de situație, cu toate că s-a sfătuit cu restul colegilor.

Situaţia, în general, ne cam depăşeşte pe toţi pentru că nici medicii de familie nu au fost destul de bine informaţi. Noi ne-am mai sfătuit cu colegii din cardiologie, din pneumologie. Colegii nu prea ştiu nici ce să ne spună. Doar, dacă e vreun tratament, trebuie urmat la spital. Da, dar vedeţi, pacientul nu poate să ajungă la spital pentru că spitalul deja e plin“, a declarat dr. Gabriel Zanfir. . El a mai spus că le prescrie pacienţilor săi infectaţi cu Covid-19 să ia vitamie, iar dacă acestea nu funcționează, le spune să sune la 112. .

Ce spun medicii din București

Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie în Bucureşti, spune că nu trebuie să ne isterizăm pentru că lipseşte acest protocol şi că şi în lipsa lui, pacienţii cu forme uşoare de COVID-19 sunt trataţi. Totodată, ea precizează că un pacient asimptomatic nu are nevoie de tratament, iar dacă are simptome de răceală, trebuie să ia medicamentele care îl pot ajuta să scape.

”În primul rând că, un pacient care este asimptomatic, nu are nevoie de tratament. Dacă are simptome de răceală, atunci ia paracetamol, ibuprofen, medicamente pentru tuse, pentru nas înfundat, de durere de cap, depinde ce are. Nu se ia antibiotic pentru cei cu simptome uşoare care stau acasă, nu se iau derivaţi de heparină – deci anticoagulante – nu se iau derivaţi de cortizon sau antivirale. Pentru aceste categorii de tratamente trebuie mai întâi investigaţii medicale”, explică dr. Tănăsescu.

Totodată, Rodica Tănăsescu spune că dacă pacientul dezvoltă forme severe, atunci se sună la 112. ”Şi medicul de familie îl monitorizează. Dacă apar simptome mai severe, atunci medicul de familiie îl îndrumă, el sună Salvarea şi se duce la evaluare”, mai  adaugă dr. Rodica Tănăsescu.

De asemenea,  specialistul  mai spune că, pentru pacienții cu forme ușoare, într-adevăr, nu există în acest moment un protocol. ”Ştiu că este pe cale să apară, dar fiind vorba de forme uşoare, se dau simptomatice.”   Dar,dat fiindcă există atâtea necunoscute, mai spune dr. Tănăsescu, unii medici de familie s-ar putea teme că e nevoie de o orientare mai clară. ”Dar, în principiu, tratăm aşa cum tratăm orice viroză cu simptome relativ uşoare. E adevărat că şi eu mai prescriu, uneori, vitamina D sau vitamina C sau zinc, care nu vindecă nimic, dar cresc un pic capacitatea de răspuns imun. Am monitorizat şi în lipsa legii”

Cât despre noua lege care obligă medicii de familie să monitorizeze acasă pacientul, Dr. Tănăsescu mai spune că aceștia o făceau și înainte de aceasta, din bunul-simț.

”Până acum zece zile, pacienţii mergeau la spital să fie evaluaţi de un infecţionist şi făcute câteva investigaţii şi abia apoi lăsaţi acasă. Acum, îi monitorizăm direct noi, asta fiind în avantajul evitării aglomerării spitalelor, dar există şi realitatea că noi îi monitorizăm, fără să avem nicio investigaţie. Din acest punct de vedere, ar fi poate nevoie nu neapărat de un protocol, ci de o recomandare, pentru că eu îmi cunosc pacientul. Şi într-un fel abordez pacientul care nu are niciun risc – nu are boli cardiovasculare, să spunem – şi altfel îl abordez pe cel cu risc”, conchide dr. Rodica Tănăsescu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: