Redactia.ro
Home » Știri » Medicul Virgil Musta face apel la cetățeni. Care este tratamentul care poate salva bolnavii de covid-19

Medicul Virgil Musta face apel la cetățeni. Care este tratamentul care poate salva bolnavii de covid-19

Virgil-Musta

Medicul infecționist, Virgil Musta roagă pacienții vindecați de coronavirsu să doneze plasmă. Tratamentul cu plasmă a avut rezultate foarte bune. Un studiu american arată că administrarea de plasmă reduce mortalitatea cu 57%.

Cum funcționează tratamentul

Virgil Musta, șeful secției de infecțioase a Spotalului „Victor Babeș” din Timișoara a explicat cum funționează tratamentul cu plasmă:

O persoană care face boala Covid-19 dezvoltă anticorpi la coronavirus. Aceștia sunt stocați în plasmă.

Din sângele persoanei respective se poate extrage plasma cu acești anticorpi. Plasma este acea parte lichidă a sângelui care transportă prin organism proteine, nutrienți, enzime sau pur și simplu apă, prin corp. Separată de sânge, ea are o culoare gălbuie.

Ulterior, plasma cu anticorpi este folosită prin transfuzie la alți pacienți bolnavi de Covid-19, care beneficiază astfel de anticorpii produși deja de organismele altor pacienți.

În România puține persoane aleg să doneze

În urmă cu o săptămână în capitală erau doar 124 dde persoane car au ales să doneze sânge. Sunt și cazuri care merită lăudate. Mulți doctori care s-au vindecat de covid – 19 încerarcă să explice importanța donării.

Cât am stat internat în spital am încercat să le ofer informații celor care nu sunt cadre medicale despre utilitatea donării și cât de folositoare este în anumite cazuri severe. Două persoane cu care am fost internat în același salon au donat și ele, a spus Mircea Alexandru Grigorescu.

Tratamentul cu plasmă nu este însă pentru oricine. Din simplul motiv că există foarte puțină plasmă utilizabilă în această terapie. Tratamentul cu plasmă al celor infectați cu noul coronavirus depinde de plasma donată de oamenii care s-au vindecat deja de Covid-19 și au dezvoltat suficienți anticorpi la virusul Sars-Cov-2.

Nu e prima oară în istoria pandemiilor când plasma a fost folosită de medici. A fost folosită și în cazul epidemiilor de coronavirus SARS și MERS. Plasma este însă folosită în multe alte tratamente moderne, nu doar pentru covid-19, unele companii începând să dezvolte medicamente bazate pe plasmă, pentru a trata boli rare sau imunodeficiențe, prin folosirea imunoglobulinelor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: