Redactia.ro
Home » Știri » Mergi urgent la doctor dacă observi aceste semne! Suferi clar de tuberculoză, deși părea o răceală banală 

Mergi urgent la doctor dacă observi aceste semne! Suferi clar de tuberculoză, deși părea o răceală banală 

Mergi urgent la doctor dacă observi aceste semne! Suferi clar de tuberculoză, deși părea o răceală banală 

Mergi urgent la doctor dacă observi aceste semne! Suferi clar de tuberculoză, deși părea o răceală banală . Iată ce ne anunță Dr. Beatrice Mahler!

Mergi urgent la doctor dacă observi aceste semne

Dr. Beatrice Mahler ridică un semnal de alarmă pentru cei care observă anumite semne în ceea ce privește starea lor de sănătate. Aceasta susține că o răceală care pare banală poate ascunde, de fapt, tuberculoza:

„Nu pot spune cu exactitate că există o manifestare specifică tuberculozei. Sunt simptome la nivelul aparatului respirator, de cele mai multe ori o tuse care persistă mai mult de 3 săptămâni. Printre simptome se mai numără şi transpirațiile, scăderea ponderală sau starea de oboseală extremă. 

Este important să spunem că tuberculoza în România reprezintă o problemă de sănătate publică de 20 de ani și că măsurile care s-au întreprins au dus la scăderea incidenței tuberculozei. Perioada pandemiei a însemnat o perioadă în care accesul la diagnostic a fost mai scăzut, din motive diverse.

Acum asistăm la o creștere a incidenței. O creștere așteptată de noi, specialiștii, dar care nu trebuie să ne facă să ne relaxăm ci, din contră, să ne mobilizăm și să adresăm îndemnul nostru celor care au simptome respiratorii. Orice consult pneumologic pentru a exclude tubercloza este gratuit. 

Dacă vorbim de tuberculoză, vorbim de două forme de tuberculoză. Forma de infecție pe care o putem lua intrând în contact cu o persoană, dar transformarea infecției în boală se produce doar dacă sunt cumulate niște condiții de imunosupresie. Dacă vorbim de populația generală, vorbim de o imunitate pe care o stimulăm respectând niște reguli de viață, o alimentație corectă, un somn odihnitor, un număr suficient de ore și o calitate a somnului bună. Să evităm pe cât se poate stresul, pentru că stresul induce scăderea imunității”, a spus Dr. Beatrice Mahler pentru Antena3 CNN. 

Semnele de alarmă ale tuberculozei

Iată semnele silnețioase ale tuberculozei:

  • tusea persistentă mai mult de 3 luni
  • febră
  • astenie
  • transpirații nocturne
  • lipsa poftei de mâncare
  • dureri toracice
  • scădere în greutate
  • fatigabilitate

„Din păcate, tuberculoza este specifică pentru două categorii de populație: la tânărul de 30-45 de ani și la persoanele peste 65 de ani. Vârsta tânără predispune la tuberculoză, nu pentru că ar avea tânărul o particularitate a organismului său, ci pentru că în perioada tinereții evităm poate să avem mai multă grijă de noi. Tratăm cu mai multă superficialitate simptomele care par banale răceli și ne prezentăm foarte târziu la medic.

De tuberculoză se moară, din păcate. Din păcate, sunt tot mai multe astfel de cazuri, iar numărul de decese ca urmare a tuberculozei a crescut în 2022. Este un trend pe care îl observăm și avem această situație, din păcate, posibil și în România. 

N-am observat-o încă statistic, dar ne așteptăm la ea, pentru că pacienții care se prezintă acum la medic sunt pacienți care asociază forme complexe de tuberculoză cu localizări multiple pulmonare, cerebrale, renale, genitale. Sunt forme de tuberculoză care practic indică o infecție severă la nivelul întregului organism.

După 2 săptămâni de tratament, pacientul cu tuberculoză poate să se întoarcă în comunitate, poate să meargă acasă fără să reprezinte un risc pentru cei de acasă. 

Avem această posibilitate în acest moment în România, în foarte multe județe și în curând va fi posibil ca în orice dispensar din România, unde te vei prezenta cu simptomatologie de tuberculoză, să beneficiezi de toate analizele și să primești tratament pe care îl poți urma la domiciliu, dacă starea ta permite. 

În cazul tuberculozei e nevoie să vorbim, nu doar de măsuri medicale, ci de și de măsuri sociale. Pentru că aș mai vrea să precizez o situație cu care ne confruntăm tot mai mult în Institutul Marius Nasta- asocierea tuberculozei la persoanele care utilizează droguri.  E o situație extrem de delicată, o situație care pune probleme de îngrijirea acestor pacienți, pentru că au două afecțiuni extrem de severe asociate, iar în lipsa unui suport susținut psihologic și psihoemoțional pentru aceste categorii, dificultatea management-ului tuberculozei este foarte mare. Ei de foarte multe ori părăsesc spitalul, revin cu stare gravă și practic reprezintă un risc pentru comunitatea în care trăiesc.”, a mai spus Dr. Beatrice Mahler pentru sursa citată.

Condiții care favorizează reactivarea TBC

Tuberculoza (TBC) este o infecție bacteriană cauzată de Mycobacterium tuberculosis și poate fi reactivată dacă bacteriile rămân în stare latentă în organism. Iată câteva condiții care pot favoriza reactivarea TBC:

Sistemul imunitar slăbit

Persoanele cu sistem imunitar slăbit sunt mai predispuse la reactivarea TBC. Acest lucru poate fi cauzat de infecții virale, cum ar fi HIV/SIDA, diabet, cancer sau administrarea de medicamente imunosupresoare.

Excesul de alcool și fumatul

Excesul de alcool și fumatul pot reduce capacitatea plămânilor de a se autoregenera și de a lupta împotriva infecțiilor, ceea ce poate favoriza reactivarea TBC.

Malnutriția

Persoanele care suferă de malnutriție sau care au un regim alimentar insuficient pot avea un sistem imunitar mai slăbit și pot fi mai predispuse la reactivarea TBC.

Vârsta înaintată

Persoanele în vârstă sunt mai predispuse la reactivarea TBC, deoarece sistemul lor imunitar se poate slăbi odată cu înaintarea în vârstă.

Stresul și oboseala

Stresul și oboseala excesive pot reduce imunitatea organismului și pot favoriza reactivarea TBC.

Infecții concomitente

Infecțiile concomitente, cum ar fi pneumonia sau gripa, pot slăbi sistemul imunitar și pot favoriza reactivarea TBC.

Tratamentul inadecvat

Tratamentul inadecvat sau nerespectarea regimului de tratament poate favoriza reactivarea TBC, deoarece bacteriile pot deveni rezistente la medicamentele antituberculoase.

Este important să se ia măsuri pentru a preveni reactivarea TBC, cum ar fi vaccinarea, respectarea unui stil de viață sănătos, precum și tratamentul corespunzător al TBC atunci când este diagnosticată.

Sursa foto: Antena3 CNN

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: