Redactia.ro
Home » Știri » Mesajul descoperit într-o sticlă din peretele unei școli din Bistrița-Năsăud i-a lăsat pe toți fără cuvinte. Cui îi aparținea, de fapt: ”Pentru cei ce vor urma”

Mesajul descoperit într-o sticlă din peretele unei școli din Bistrița-Năsăud i-a lăsat pe toți fără cuvinte. Cui îi aparținea, de fapt: ”Pentru cei ce vor urma”

GALERIE FOTO (2)

Într-o descoperire uluitoare, un mesaj cu trecut îndepărtat a fost găsit în pereții unei școli din Bistrița, dezvăluind o poveste fascinantă despre istoria localității și evenimentele care au marcat Europa la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Documentul, datând din 1939, a fost conținut într-o sticlă și ascuns în zidurile școlii Lușca din cartierul năsăudean.

O descoperire care a captivat imaginația comunității și a adus lumina asupra unor evenimente și oameni dintr-o altă eră.Sticla misterioasă și conținutul său remarcabil au fost dezvăluite atunci când un localnic curios a explorat ruinele școlii Lușca.

Mesajul descoperit în pereții unei școli distruse

Cu toate că timpul și-a pus amprenta asupra clădirii, acest document a supraviețuit mai bine de opt decenii în pereții școlii. Ceea ce a făcut această descoperire și mai uluitoare este data semnării documentului: 9 mai 1939, cu numai câteva luni înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Documentul descoperit are o semnătură oficială, aparținând autorităților comunei din acea perioadă. Această notă de autenticitate îl face cu atât mai valoros pentru cercetători și pentru comunitatea locală. În urma cercetărilor, s-a aflat că sticla a fost închisă cu grijă în peretele școlii de către aceleași oficialități care au fost implicate în construcția și administrarea școlii Lușca.

Mesajul integral din sticlă

“Pentru cetitori,

S-au făcut aceste litere pentru cetitori, cu ocazia edificării Școalei primare din comuna Lușca, jud. Năsăud, în anul 1939, luna Mai.

Școala s-a făcut sub conducerea domnului învățător Pop Anton, de 28 de ani, născut în comuna Romuli, jud. Năsăud, și domiciliat ca învățătoriu în comuna Lușca. În acest an a funcționat ca preot onor. Ioan Vălean, ca primar Ioan Pop, care și-au dat tot concursul pentru edificarea școalei.

Primăvara acestui an a fost săcetoasă și tulbure din cauza frământărilor externe ocupând Germania, sub conducerea lui Hitler, Ceho-Slovacia și vrând să ocupe și parte din Polonia.

România este cuprinsă în prezent între hotarele de la Nistru pân la Tisa și din Hotin până la Marea Neagră sub domnia regelui Carol al II-lea și prim-ministru Armand Călinescu.

Transmitem acelora care vor ruina aceste ziduri ca să le facă mai mari urările noastre de bine și să păstreze numele nostru care, cu muncă grea, a ridicat aceste ziduri într-o comună cu 120 de fumuri și 600 de suflete.

Pentru cei ce vor urma, Lușca la 9 mai 1939. Semnat, Pop Anton – învățător, Ioan Vălean – preot, indescifrabil – notar”, este mesajul descoperit pe hârtia din sticlă.

Descoperirea uluitoare nu rămâne doar o curiozitate locală. Sticla și documentul vor fi donate Muzeului Grăniceresc din Năsăud pentru conservare și expunere publicului larg. Această acțiune va permite cercetătorilor să afle mai multe despre istoria comunei Lușca și despre cei implicați în dezvoltarea localității.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: