Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Mesajul devenit viral al unei profesoare de limba română. Aceasta le-a oferit elevilor săi o lecție de gramatică de neuitat

Mesajul devenit viral al unei profesoare de limba română. Aceasta le-a oferit elevilor săi o lecție de gramatică de neuitat

GALERIE FOTO (2)Mesajul devenit viral al unei profesoare de limba română.

Mesajul devenit viral al unei profesoare de limba română. O profesoară a reușit să-i impresioneze pe elevi cu mesajul postat pe rețelele de socializare. Postarea acesteia a strâns aproape 1.000 de aprecieri și mii de share-uri.

Mesajul devenit viral al unei profesoare de limba română. Aceasta le-a oferit elevilor săi o adevărată lecție de gramatică

Mesajul devenit viral al unei profesoare de limba română. Pentru că este angajată să-i învețe pe elevi limba română, o profesoară a ales rețelele de socializare pentru a-și educa elevii. Aceasta a postat un mesaj pe Facebook prin care îi învăța pe copiii gramatică. Profesoara le-a oferit elevilor multe exemple surprinzătoare, dar capabile să-i determine pe aceștia să învețe mai bine gramatica limbii române. Aceasta le-a spus elevilor să dea „like” dacă au înțeles și „comm” dacă au nelămuriri.

„Dragi elevi,

Deși vă bat cam 9 ore pe săptămână la cap (vă mulțumesc pentru prezența de 100% la cele 5 ore de pregătire suplimentară săptămânală, recunosc e o minune) știu că nimic nu are un mai mare impact asupra voastră ca facebook-ul și ale lui postări. Corect este „frumoaso!” nu „frumoas-o!” și deja știți din melodia lui Krem cine are cratimă.

„Doar” se foloseşte cu forma pozitivă a verbului, iar „decât” cu cea negativă. (Ea are 25 de ani. Nu are decât 2 lei în buzunar.) Adverbul „decât” se mai folosește și atunci când construim propoziții comparative de inegalitate. (Antonia este mai deșteaptă decât Inna.)”

Mai departe, profesoara a folosit alte exemple mult mai interesante pentru elevi. Cu siguranță lecția de gramatică postată pe Internet, i-a ajutat foarte mult pe cei care aveau nelămuriri. „Atunci când vreți să fiți amabili cu doamnele și/sau domnișoarele, nu vă adresați cu „dragele mele”. Tocmai le-ați făcut maşini care scot apa de pe fundul unui râu. Corect este „dragile”.

Atunci când planificați o ieșire la o cafenea sau la o cofetărie este impropriu să spuneți „căutăm locaţie”. Pentru că nu închiriați clădirea ca să vă petreceți restul zilelor acolo, ci beți doar un suc (nu altceva, sper). „Locaţie” înseamnă spaţiu pentru închiriat.

Corect este „Ce faci, păpușă?” nu „Ce faci, păpușe?” „Ă”-ul din final nu este ţărănesc, aşa cum v-ați fi aşteptat. Sfatul meu este să găsiți un apelativ ceva mai original (mai speşăl) dacă nu vreți să vi se răspundă cu „Bine, păpușel.” plus un ghiozdan sau o geantă în cap.

„Serviciu” şi nu „servici” – fie că e vorba despre locul unde vă veți câştiga pâinea (dacă promovați examenul de evaluare națională) sau serviciul de cafea pe care mama îl va arunca în capul vostru, pe lângă alte obiecte avute la îndemână (dacă nu îl promovați).Structura „Vizavi de problema discutată anterior…” poate fi tradusă doar aşa: „peste stradă de problema discutată anterior…”. Pentru că „vizavi” nu înseamnă decât „peste stradă”, contrar părerii că un cuvânt de origine franceză poate fi abuzat cum avem noi chef. Dacă nu aveți probleme peste stradă, nu-l folosiți.

„Să aibă” şi nu „să aibe”. Ca să nu mai vorbim de şi mai urâciosul „să aive”. De asemenea, „Vroiam să vă rog să mă învoiți…” este greşit. „Voiai” să spui ceva, iar eu voiam să te exprimi corect și să fii prezent la oră”.

Ce sfaturi le-a oferit profesoara de limba română elevilor săi

Profesoara nu a renunțat și le-a oferit și câteva sfaturi copiilor. Pentru a nu fi incult, trebuie să citeşti.

„Nu fi nerăbdător, fii precaut.

Nu e important a şti câte postări sunt pe facebook într-o zi, ci este important să ştii lecțiile la limba română.

Verbul „a fi”, de obicei, dă cea mai mare bătaie de cap – „A fi sau a nu fi corigent, aceasta-i întrebarea”.Se scrie „fii”, cu doi i, numai la:

– imperativ afirmativ: Fii cuminte!

– conjunctiv prezent, forma afirmativă şi forma negativă: Vreau să fii cuminte. Vreau să nu fii obraznic.

– viitorul format de la conjunctiv: o să fii, nu o să fii.

În rest e „fi”, cu un singur i:

– infinitiv: a fi;

– imperativ negativ: Nu fi obraznic!;

– condiţional prezent: aş fi, ai fi;

– condiţional perfect: aş fi fost, ai fi fost, ai fi spus, ai fi făcut;

– conjunctiv perfect: să fi ştiut, să fi fost, să fi avut;

– viitor: voi fi, vei fi;

– verb + FI: pot fi, poţi fi, să poată fi, să poţi fi, vei putea fi.Structura „Aveţi detalii în ataşament” se regăsește în aproape toate mail-urile. Există o problemă totuşi: ataşament înseamnă „afecţiune (puternică şi durabilă) faţă de cineva sau ceva. – Din fr. attachement.” Aşa că dacă nu vreți să includeți sentimentele în afaceri poate schimbați structura în „Aveți detalii în fișierul atașat” atunci când vă veți depune CV-urile” le-a scris profesoara de limba si literatura romana Ramona Elena Chifan elevilor sai.

Lectie de gramatica pe Facebook
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: