Redactia.ro
Home » Știri » Meteorologii au făcut anunțul! Harta României devine din nou galbenă și portocalie. Vin ploile torențiale, vijeliile și grindina

Meteorologii au făcut anunțul! Harta României devine din nou galbenă și portocalie. Vin ploile torențiale, vijeliile și grindina

GALERIE FOTO (2) Alertă meteo: Fenomene meteo extreme anunțate de ANM. Zonele vizate de cod galben de furtuni și ploi torențiale

Meteorologii au făcut un anunț care i-a speriat pe toți românii. Vremea pare a fi scăpată de sub control în acest weekend, iar reprezentanții ANM au tras un semnal de alarmă. Iată ce se va întâmpla în următoarea perioadă în toată țara.

 

Cod galben și portocaliu de vijelii, grindină și ploi torențiale

În perioada 21 iulie, ora 18:00, până la 22 iulie, ora 6:00, o avertizare Cod portocaliu a fost emisă pentru anumite regiuni din România. Zonele vizate de această avertizare includ Banatul, Crișana, Maramureșul, cea mai mare parte a Transilvaniei și Olteniei, precum și nord-vestul Munteniei. Se preconizează că aceste regiuni vor fi afectate de instabilitate atmosferică accentuată, iar meteorologii au identificat mai multe fenomene periculoase ce pot să apară.

Potrivit specialiștilor în meteorologie, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin fenomene violente, inclusiv intensificări ale vântului, cu rafale ce pot atinge între 70 și 90 km/h, iar izolat chiar peste 100 km/h. De asemenea, vijeliile puternice vor fi o caracteristică a acestei perioade critice, alături de producerea de grindină, ce poate avea dimensiuni medii și chiar mari.

Pe lângă acestea, zonele menționate vor fi afectate de frecvente descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp, cuprinse între 1 și 3 ore, cantitățile de apă vor fi semnificative, estimându-se între 30 și 40 l/mp, iar local izolat chiar peste 50 l/mp.

Cu câteva ore mai devreme, pentru majoritatea țării a fost emisă o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică. Aceasta este valabilă în intervalul 21 iulie, ora 15:00, până la 22 iulie, ora 10:00.

În aceste regiuni, se vor manifesta fenomene similare, cum ar fi intensificări ale vântului, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. Aversele torențiale vor fi prezente și ele, dar cantitățile de apă vor fi mai reduse, estimându-se între 20 și 25 l/mp, iar izolat între 30 și 40 l/mp în intervale foarte scurte de timp.

Cod galben și portocaliu de caniculă

Căldura nu va dispărea prea curând, motiv pentru care meteorologii s-au văzut nevoiți să emită o altă alertă meteo de caniculă. Astfel, pe data de 22 iulie 2023 va intra în vigoare un cod portocaliu pentru județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și municipiul București.

De asemenea, a mai fost emis și un cod galben de caniculă care va intra în vigoare de azi și va dura până pe 22 iulie 2023. Valul de căldură se va menține în sudul și sud-estul teritoriului. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: