Redactia.ro
Home » Știri » Mihai Șora și Luiza Palanciuc-Șora, povestea de iubire care „s-a bucurat de adevăr”. Cine e cea de-a doua soție a filosofului: între cei doi exista o diferență de 56 de ani 

Mihai Șora și Luiza Palanciuc-Șora, povestea de iubire care „s-a bucurat de adevăr”. Cine e cea de-a doua soție a filosofului: între cei doi exista o diferență de 56 de ani 

Mihai Șora și Luiza Palanciuc, povestea de iubire care „s-a bucurat de adevăr”. Cine e cea de-a doua soție a filosofului: între cei doi există o diferență de 56 de ani 

Mihai Șora și Luiza Palanciuc-Șora au trăit o poveste de iubire care „s-a bucurat de adevăr”, din câte a lăsat să se înțeleagă filosoful. Iată cine e cea de-a doua soție a filosofului. Între cei doi exista o diferență de 56 de ani.

Mihai Șora și Luiza Palanciuc-Șora, povestea de iubire care „s-a bucurat de adevăr”. Cine e cea de-a doua soție a filosofului: între cei doi exista o diferență de 56 de ani

Luiza Palanciuc-Șora, cea de-a doua soție a filosofului Mihai Șora, este poetă, eseistă și traducătoare. Ea i-a rămas alături până în ultima clipă.

Cei doi s-au căsătorit când Mihai Șora avea 98 de ani, iar ea, 42 de ani, astfel că exista o diferență de 46 de ani între ei.

Cei doi au fost văzuți la diverse evenimente și erau nelipsiți din Piața Victoriei, de la proteste. De pildă, cei doi au fost fotografiați la protestul față de modul în care autoritățile au gestionat cazul Alexandrei Măceșanu.

Mihai Șora: „Nu pot să nu protestez. Și mă simt solidar cu protestul lor, care este şi protestul meu. Și vreau ca această tară să fie condusă, în aşa fel încât interesele majorităţii, ca să nu spun unanimităţii cetăţenilor, să fie respectate şi realizate”.

Filozoful Mihai Sora alături de Luiza Palanciuc, la un protest față de modul în care autoritățile au gestionat cazul Alexandrei Măceșanu, 27 iulie 2019. Foto: Hepta

La trei ani de căsnicie, Mihai Șora a postat un mesaj pe Facebook despre acea zi.

„În urmă cu trei ani, la Starea Civilă din sectorul 1 al orașului București, Luiza și cu mine semnam în condica de prezență, înconjurați de oameni dragi și inteligenți: – cele mai frumoase autografe din viețile noastre de scriitori. Pentru că, dragi prieteni, știți bine (sau, dacă ați uitat, vă reamintim): Dragostea este îndelung răbdătoare, dragostea este plină de bunătate, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu pune la socoteală răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr”.

Mihai Șora/Facebook

Mihai Șora a mai fost însurat. Cu prima soție a avut trei copii: cel mai mare fiu a murit în 2022

Mihai Șora a mai fost căsătorit o dată, timp de 72 de ani cu scriitoarea Mariana Șora, cea care i-a născut trei copii: pe Alexandra, Andrei şi Tom. Andrei, cel mai mare dintre băieții filosofului, a murit chiar anul trecut, în 2022, iar filosoful l-a plâns în tăcere, într-o discreție totală.

Mariana Șora a murit în 2011, în Germania.

Tom, celălalt băiat al filosofului, trăiește și el în Germania, unde are o cariera în muzică. Fiica lui Șora, Alexandra, de asemenea, este plecată în aceeași țară încă din 1979. Într-un editorial, ea și-a exprimat regretul că nu l-a putut convinge pe tatăl ei să se stabilească alături de familie la Munchen.

„Odată, mă plângeam unei prietene că n-am moștenit nimic din capacitatea lui de a pluti peste lucruri, din calmul lui olimpian. „Ce vrei?“ – mi-a spus ea – „Taică-tău e un sânt“. Nu știu dacă e un sfânt, dar este sigur un filozof. Și nu e filozof pentru că a studiat și a scris filozofie, ci pentru că asta este el în străfundul ființei lui. Dacă era cioban și păzea oile, tot filozof ar fi fost! München, septembrie 2006”, nota fata filosofului, conform fanatik.ro.

Cum vedea Mihai Șora ziua morții sale: „Nu mă gândesc la ea. Am o totală încredere că totul va fi bine”

Chiar dacă trecuse de un secol de viață, o viață dedicată cărților, studiului, culturii, pe Mihai Șora nu l-a părăsit nicio clipă curiozitatea.

La 101 ani a început să studieze limba japoneză, citea, desena, era conectat la actualitate și foarte activ pe rețelele sociale. Doar pagina de Facebook avea aproape 300 de mii de urmăritori.

Și nu a vrut să se gândească la ziua în care își va da ultima suflare: „Știu că va veni. Dar nu mă gândesc la ea. Am o totală încredere că totul va fi bine”, spunea Mihai Șora despre clipa când nu va mai fi. Iar acea zi a venit, lăsând o mulțime de oameni îndurerați.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: