Redactia.ro
Home » Știri » Ministerele fac liste cu angajații care vor să fie vaccinați. Ce se întâmplă cu restul populației

Ministerele fac liste cu angajații care vor să fie vaccinați. Ce se întâmplă cu restul populației

Ministerele fac liste cu angajații care vor să fie vaccinați

Ministerul Sănătății a cerut tuturor ministerelor din Guvern să facă o listă cu angajații care doresc să se vaccineze cu vaccinul anti-Covid. Populația generală va fi vaccinată ultima. 

Ministerele fac liste cu angajații care vor să fie vaccinați

Vaccinul anti-Covid va veni în România la finalul lunii decembrie, iar până atunci, Ministerul Sănătății a început deja organizarea listelor cu persoanele care vor fi vaccinate.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că organizarea programului de vaccinare anti Covid se va desfășura în etape. În prima etapă vor fi imunizate mai multe categorii de bugetari, în timp ce „în ultima etapă va fi vaccinată populația generală”, scrie Digi24.

Pe baza circularei primite de la ministerul Sănătății, fiecare minister a emis, la rândul lui, circulare interne prin care își anunță angajații, demnitari, înalți funcționari publici, că este deschisă lista de înscriere pentru vaccinare.

Potrivit sursei citate, categoriile de personal care vor avea prioritate sunt:

  • personalul medical și auxiliar din unitățile medicale publice și private
  • personalul care deservește activitățile esențiale din infrastructura critică (militarii, angajații Poștei, CFR etc)
  • personalul din instituțiile aflate în subordinea ministerelor
  • persoanele peste 18 ani vulnerabile (vâstnici peste 65 de ani și cei cu boli cronice)

Cum va fi distribuit vaccinul mai departe

Autoritățile nu au făcut multe declarații despre compania de vaccinare. Klaus Iohannis a dezbătut subiectul marți, la Cotroceni, și i-a convocat pe specialiștii în sănătate publică să vină cu lâmuriri.

Vaccinul celor de la Pfizer va veni în România undeva la finalul lunii decembrie, chiar începutul lunii ianuarie. Va fi depozitat la Institutul Cantacuzino, care este singurul ce dispune de infrastructura necesară condițiilor speciale de temperatură și stocare a vaccinului, și va fi distribuit apoi în țară cu ajutorul Armatei.

Nu se cunosc însă modul în care el va fi distribuit mai departe. Nu se știe nici când va ajunge și la populația care nu dispune de funcții și demnități în statul român, și nici cum și cine va stabili cine sunt persoanele „vulnerabile” și cum vor primi acestea vaccinul.

Surse guvernamentale susțin că o strategie mai clară privind campania de vaccinare va fi elaborată în perioada următoare.

Loading...