Redactia.ro
Home » Știri » Ministrul de externe al Rusiei, avertisment dur: „Moldova, a doua Ucraină”

Ministrul de externe al Rusiei, avertisment dur: „Moldova, a doua Ucraină”

Ministrul de externe al Rusiei, avertisment dur

Ministrul de externe al Rusiei, avertisment dur. Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a declarat că Uniunea Europeană vrea să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraină”. Acesta a spus că Moldova încearcă să obțină cât mai mlte avantaje de la Rusia, sub amenințarea că altfel se va alătura Uniunii Europene.

Ministrul de externe al Rusiei, avertisment dur: „Moldova, a doua Ucraină”

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a făcut declarații surprinzătoare. Acesta a declarat la un post rusesc că Uniunea Europeană vrea să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraină”, mărturisind că Moldova încearcă să obțină cât mai multe avantaje de la Rusia, sub amenințarea că în caz contrat se va alătura UE. „Bineînțeles, (Occidentul) e clar că încearcă să facă din (Republica) Moldova o a doua Ucraina. Și o astfel de abordare consumeristă din partea conducerii actuale a Moldovei este foarte, foarte grăitoare, când spun: «Hai să începem acum aderarea la Uniunea Europeană și apoi vom vedea ce promisiuni ne fac ei acolo, poate vom decide să rămânem în Comunitatea Statelor Independente». Și alte declarații: «Rușii ar trebui să ne facă reducere la gaz, față de contractul semnat, și să ne amâne plățile»”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru postul rusesc NTV.

De asemenea, Serghei Lavrov a mai spus că ceea ce face Moldova se numește șantaj. „Acest tip de cerșetorie, în mare parte extorcare, jucând pe ideea că dacă nu faceți cum vrem noi, mergem mai repede în Europa, și dacă faceți cum vrem noi, tot mergem, dar mai încet. Cam aceste tipuri de semnale cred, dar pot să vă asigur că mare parte a cetățenilor din Republica Moldova înțeleg perfect (jocul – n.r.). Cu atât mai mult cei din Transnistria și, mai ales, cei din Găgăuzia. Și foarte dur lucrează Uniunea Europeană, forțând aceste țări care încă nu sunt nici candidate (la UE – n.r.) să deschidă al doilea front”, a mai spus Lavrov.

Ministrul rus de externe a mai spus în cadrul unui interviu pentru BBC că în Ucraina are loc o operațiune militară specială pentru „denazificarea” țării. În discuția cu jurnalistul BBC Steve Rosenberg, șeful diplomației de la Moscova a repetat că în Ucraina se află naziști.„Nu am invadat Ucraina. Am declarat o operațiune militară specială pentru că nu aveam absolut nicio altă modalitate de a explica Occidentului că tragerea Ucrainei în NATO a fost un act criminal”, a declarat Lavrov pentru BBC.

Cum a reacționat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a răspuns atacurilor dure ale ministrului rus de Externe, la adresa Chișinăului. Aceasta a declarat că țara sa plătește sume mari și la timp pentru consumul de gaze naturale din Federația Rusă și nu vede nicio legătura intre livrările de gaze și intenția Republicii Moldova de a obține statul de țără candidată la UE. „Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Ne dorim asta demult și am anunțat asta de mulți ani. Am făcut și niște angajamente să depunem cererea de aderare la UE.Da, nu ne-am imaginat că se v-a întâmpla în așa context. Dar sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom – noi achităm consumul și plătim sume foarte mari. Sunt și țări UE care au contracte. Moldova este țară independentă și suverană, iar cetățenii au spus că vor să trăiască într-o țară liberă, într-un stat care-i respectă, într-un stat în care se poate construi bunăstare”, a spus șefa statului, Maia Sandu.

Președintele Franței, Emmanuel Macron a declarat marți, în timpul vizitei in România, că sunt necesare mesaje de susținere pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: