Redactia.ro
Home » Știri » Ministrul Educației anunță adoptarea unei ordonațe de urgență care ii vizează pe profesori

Ministrul Educației anunță adoptarea unei ordonațe de urgență care ii vizează pe profesori

Ministrul Educației anunță adoptarea unei ordonațe de urgență care ii vizează pe profesori

Executivul a adoptat, miercuri, o ordonanță de urgență pentru profesorii care s-au titularizat cu note mai mari de 7. OUG îi vizează pe profesorii care, deși au obținut note mai mari de 7 la examen, nu au reușit să se angajeze. Termenul maxim în care aceștia ar fi trebuit să fie angajați este de 6 ani de la susţinerea concursului.

„Este vorba de o OUG a cărui urgenţă se justifică de nevoia de a acoperi o decizie a CCR. Un domn deputat a lansat o iniţiativă legislativă prin care modifică unul din articolele prevăzute în legea 1. Este vorba despre articolul 253. Potrivit acestui articol, cei care au trecut printr-un examen de titularizare şi au obţinut minim nota 7 ar putea să beneficieze de această notă şi în următorii 6 ani. Domnul deputat respectiv a prelungit termenul până la 10 ani. Preşedintele a trimis iniţiativa legislativă devenită lege la CCR. A fost verificată constituţionalitatea ei. Curtea a decis anularea articolului şi din iniţiativa legislativă şi din legea 1, legea iniţială”. A declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, la finalul şedinţei de Guvern.

Legea 253 spune că…

Personalul didactic calificat, care a obținut nota/media de cel puțin 7 la un concurs național unic de titularizare, poate folosi această notă timp de 6 ani. Este vorba despre profesorii care au obtinut nota în învățământul preuniversitar în ultimii 6 ani. Cei care sunt angajați cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, pot fi repartizați, în ședință publică organizată de inspectoratul școlar, pe perioadă nedeterminată în unitățile de învățământ în care sunt angajați. Condiția este ca postul didactic/catedra să fie vacant și să aibă viabilitate, cu respectarea cumulativă a condițiilor generale și specifice din prezenta Metodologie.

„Ca urmare am rămas în plină mişcare de personal cu acest vid legislativ. Am găsit o soluţie şi azi a fost acceptă de guvern şi anume, potrivit art. acum din OUG care a trecut prin guvern. Cei care se află în situaţia să fi obţinut note peste 7 în ultimii 6 – 7 ani, de la legea 1 încoace pot să folosească aceste rezultate în situaţia în care consiliul de administraţie al unităţii şcolare decide că poate să transforme contractul de muncă din contract pe durată determinată într-un contract egală cu viabilitatea postului didactic”, a completat ministrul Educaţiei.

Ea a mai spus că între 2.000 şi 3.000 de profesori se află în situaţia respectivă.

„Ca urmare considerăm că în felul acesta am rezolvat fără să încălcăm legea Curţii. Asta nu înseamnă titularizare dar înseamnă prelungirea contractului de muncă atât timp cât este postul viabil. Şi cred că este un lucru pozitiv. Acest lucru îl aşteaptă 2.000-3.000 de colegi aflaţi în situaţia articolului 253 din legea învăţământului”, încheiat ministrul Educației.

Citește și: S-a votat legea pentru reducerea vârstei de pensionare

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: