Redactia.ro
Home » Homepage » Ministrul Educației, noi informații despre examenele naționale: Ştacheta trebuie coborâtă inteligent în acest an

Ministrul Educației, noi informații despre examenele naționale: Ştacheta trebuie coborâtă inteligent în acest an

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, a fost prezent joi seara în cadrul unui post de televiziune, unde a vorbit despre examenele naționale și despre ceea ce ar trebui să se întâmple cu programa acestora având în vedere pandemia. 

 

Ministrul Educației, noi informații despre examenele naționale

Ministrul Educației a declarat în cadrul emisiunii că programa pentru examenele naționale vor trebui să fie adaptate specificului acestui an, iar că ștacheta „trebuie coborâtă inteligent”, pentru că nu se poate ca elevii să fie verificați ca cei din alți ani, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat pe parcursul pandemiei.

Programa de examen este adaptată specificului acestui an. Dacă nu recunoaştem că acest an a fost altfel decât ceilalţi ani, înseamnă că negăm realitatea. Am păstrat datele de examen, am păstrat prezenţa fizică la examen, nu putem să le cerem elevilor să fie verificaţi ca şi cum procesul de predare-învăţare n-ar fi suferit nicio influenţă pe parcursul pandemiei. Deci această ştachetă, o spun cu subiect şi predicat, trebuie coborâtă inteligent în acest an. Partea de adaptare a materiei de examen s-a făcut de către colective de specialişti, s-a evitat extragerea unei anumite porţiuni, ultimele două luni, ultimele cinci luni, şase luni, şi s-a încercat extragerea unor noţiuni care au fost considerate cu un grad de relevanţă mai scăzut”, a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o emisiune la Digi24.

Ministrul Educației s-a referit și la programa de examene în general, despre care a spus că ar trebui adaptată pentru ține cont de nevoile de educație și de intențiile pe care le au în urmarea învățământului universitar.

„Ar trebui să fie mult mai flexibilă această programă, pentru a putea fi adaptată aspiraţiilor fiecărui elev. (…) Să eliminăm această ipocrizie, cei care ştiu că vor da examen de admitere în universităţi din ţară sau din străinătate la anumite materii se vor concentra pe acele materii. Să îi lăsăm să atingă performanţa pe acele materii, adică să avem un curriculum mai flexibil, la asta lucrăm acum”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a declarat la Digi24 că unele schimbări din programa de BAC nu au fost făcute din cauza pandemiei, astfel încât materia de examen să fie adaptată „aspirațiilor fiecărui elev”, indiferent de facultatea pe care decide să o urmeze. Astfel, programa este acum mult mai flexibilă, iar elevii care dau admitere la universități s epot concentra pe materiile de la admitere, a susținut ministrul.

Potrivit acestuia, comentariile litaerare de la BAC le vor fi de folos tututor elevilor care vor s studieze în cadrul universităților din România, însă nu și celor care vor să studieze în străinătate, motiv pentru acre programa de examen ar trebui să fie din ce în ce mai flexibilă.

Programa ar trebui să fie mult mai flexibilă pentru a putea fi adaptată aspirațiilor fiecărui elev. Avem elevi de clasa XII-a care vor să meargă la Johns Hopkins University și ne spun că acolo nu le vor folosi deloc aceste comentarii literare pe care trebuie să le învețe pentru bacalaureat”, a mai spus ministrul.

Mai mult, programa ar trebui să fie cât mai diversificată, tocmai pentru că nu toți elevii doresc să meargă pe aceeași line și nu toți au nevoie de aceeași pregătire pentru viitor.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, a fost prezent joi seara în cadrul unui post de televiziune, unde a vorbit despre examenele națioanle și despre ceea ce ar trebui să se întâmple cu programa”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.