Redactia.ro
Home » Stil de viață » Minorii nu mai au voie să cumpere energizante. Amenzi de până la 30.000 de lei pentru magazinele care vor încălca legea

Minorii nu mai au voie să cumpere energizante. Amenzi de până la 30.000 de lei pentru magazinele care vor încălca legea

Minorii nu mai au voie să cumpere energizante. Amenzi de până la 30.000 de lei pentru magazinele care vor încălca legea

O veste importantă vine să schimbe peisajul consumului de băuturi energizante în România. Cu adoptarea unui proiect de lege la Camera Deputaților, se pune capăt accesului minorilor la aceste băuturi pline de energie. Astfel, începând de acum, magazinele sunt supuse unor amenzi considerabile de până la 30.000 de lei dacă vor fi surprinse încălcând această lege crucială pentru sănătatea și bunăstarea tinerilor.

Minorii nu mai au voie să cumpere energizante

Proiectul de lege a fost adoptat cu o largă majoritate, cu 238 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și 12 abțineri. Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, vânzarea de băuturi energizante în instituții de învățământ, instituții de sănătate și locuri destinate ocrotirii speciale a categoriilor defavorizate este interzisă. De asemenea, se clarifică că unitățile autorizate să comercializeze aceste băuturi nu au dreptul să le vândă minorilor, sub amenințarea sancțiunilor contravenționale.

Amenzi aspre pentru magazinele care vor încălca legea

Această decizie legislativă vine în sprijinul sănătății și siguranței copiilor și adolescenților, întrucât consumul regulat de energizante poate avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv riscul de deces. Compoziția acestor băuturi, bogată în zahăr și cofeină, le face extrem de periculoase în cazul consumului excesiv sau în rândul unei populații vulnerabile precum minorii, ale căror organism se află încă în dezvoltare.

Efectele negative ale consumului regulat de băuturi energizante asupra sănătății sunt bine documentate. Cofeina și zahărul în exces pot cauza tulburări de ritm cardiac, anxietate, insomnie și chiar crize de epilepsie în unele cazuri. În plus, consumul excesiv poate duce la dependență și poate afecta negativ funcționarea sistemului nervos central, în special la tineri, ale căror creiere sunt în plină dezvoltare.

Astfel, interzicerea vânzării de băuturi energizante minorilor este o mișcare salutară și necesară pentru protejarea sănătății publice, în special a tinerilor. Adoptarea acestui proiect de lege demonstrează responsabilitatea legiuitorilor în fața riscurilor evidente pe care aceste produse le implică. Cu toate acestea, este important să se continue eforturile de educare și conștientizare în rândul populației, pentru a evidenția pericolele asociate consumului excesiv de băuturi energizante și pentru a promova un stil de viață sănătos și echilibrat.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: