Redactia.ro
Home » Știri » Modificare legislativă – Sămbăta ar putea deveni zi lucrătoare

Modificare legislativă – Sămbăta ar putea deveni zi lucrătoare

Modificare legislativă - Sămbăta putea deveni zi lucrătoare

Liberalii au depus un proiect de lege potrivit căruia orele suplimentare prestate într-o zi de weekend pot fi compensate doar financiar. Așadar, ziua de sâmbătă ar putea deveni zi lucrătoare, însă doar pentru cei care vor.

Modificare legislativă – Sămbăta putea deveni zi lucrătoare

Potrivit liberarilor, sâmbăta ar putea deveni zi lucrătoare. Aceștia au depus un proiect de lege în care orele suplimentare prestate într-o zi din weekend pot fi doar plătite. Angajatorul nu ar mai fi obligat să acorde o altă zi liberă în locul celei muncite în weekend. Așadar, repaosul săptămânal obligatoriu de 48 de ore s-ar reduce la 24 de ore.

Conform legii, repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, în general sâmbătă și duminică. Angajații ar veni la muncă și sămbăta, dacă aceștia doresc, iar angajatorul nu va mai fi obligat să le dea o zi liberă în timpul săptămânii. Însă, ziua de muncă nu poate depăși 8 ore.

„Îi dăm dreptul salariatului să opteze dacă vrea să presteze ore suplimentare doar în timpul săptămânii sau vrea să vină și sâmbăta. Asta este tot ce prevede acest proiect de lege. Deci, practic, în momentul de față, legea nu permite nici salariaților, nici angajatorilor să preseteze ore sâmbăta fără să obțină sau să i se dea ulterior o zi liberă . Aveți 8 zile libere și veți avea în cont 8 zile libere. Dacă dumneavoastră doriți ca sâmbăta să lucrați și să primiți un salariu cu 75 la sută spor este strict opțiunea dvs”, a explicat deputatul PNL Dan Vîlceanu, inițiatorul legii.

Opțiune benfică pentru companiile unde se lucrează în trei schimburi

Proiectul de lege vine în ajutorul companiilor unde se lucrează în trei schimburi sau cu personal insuficient.

Angajatorii se confruntă cu toții cu lipsa de personal și atunci când nu găsești alți oameni în plus pentru compania ta, încerci să aloci un program extra pentru cei care există deja. Prevederea exista deja în Codul Muncii și companiile care au nevoie de tipul acesta de program și-au prevăzut în procedurile interne aceste proceduri de lucru. Pentru anumiți angajați e un avantaj, că au un venit suplimentar”, spune Corina Diaconu, directorul unei firme de resurse umane.

Proiectul de lege a fost depus în Camera Deputaților, iar Senatul este camera decizională.

Citeste si:Propunere de lege halucinantă: limba română să fie predată ca limbă străină în liceele maghiare din România

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: