Redactia.ro
Home » Știri » Modificări importante pentru Booking. Ce trebuie să știe toți utilizatorii care folosesc această platformă

Modificări importante pentru Booking. Ce trebuie să știe toți utilizatorii care folosesc această platformă

Modificări noi pentru Booking. Sursă foto: blog.keycafe.com

Comisia Europeană a luat o decizie semnificativă care ar putea schimba dinamica industriei de rezervări hoteliere, prin desemnarea site-ului Booking.com ca „gatekeeper” sub reglementările Digital Markets Act (DMA). Această desemnare nu este doar un titlu, ci vine cu o serie de obligații stricte care vizează a modera practicile de piață și a încuraja concurența justă.

Digital Markets Act, una dintre cele mai riguroase legislații ale Uniunii Europene, își propune să tempereze dominația marilor companii de tehnologie pe piață. Conform DMA, orice companie cu peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar și o capitalizare de piață de peste 75 de miliarde de euro este clasificată drept un gatekeeper. Aceasta înseamnă că sunt impuse restricții severe care vizează protecția consumatorilor și egalitatea de șanse pentru alte companii de a concura pe piața digitală.

Ce restricții sunt impuse

Booking.com, cunoscut pentru serviciile sale de rezervare online, acum trebuie să se conformeze unor noi reguli care includ transparența majoră și eliminarea oricăror bariere anticoncurențiale. Această desemnare obligă Booking.com să furnizeze un raport detaliat de conformitate în șase luni, iar unele dintre regulile DMA sunt aplicabile imediat, inclusiv obligația de a raporta Comisiei Europene orice tentative de concentrare în sectorul digital.

Conform prevederilor DMA, nerespectarea regulilor poate atrage amenzi considerabile, până la 10% din cifra de afaceri globală a companiei, iar în cazul încălcărilor repetate, acestea pot crește până la 20%. Mai mult, Comisia poate impune restricții privind activitățile de achiziție ale companiilor desemnate ca gatekeepers.

Această mișcare este văzută ca o victorie pentru hotelierii și alte platforme de rezervări, care acum pot oferi tarife mai competitive fără restricțiile impuse anterior de Booking.com. Cristiana Predoiu, președinte al Asociației Bun Simț și Atitudine Civică, a subliniat că această decizie va asigura o mai mare securitate a datelor personale ale utilizatorilor și va democratiza piața serviciilor de cazare.

De asemenea, în ultimul an, alți giganți din tehnologie, precum Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook) și Microsoft, au fost etichetați ca gatekeepers. Aceste companii sunt acum obligate să facă aplicațiile lor de mesagerie interoperabile cu serviciile concurente și să permită utilizatorilor să aleagă ce aplicații să fie preinstalate pe dispozitivele lor. De asemenea, nu li se mai permite să favorizeze propriile servicii în detrimentul celor ale concurenților.

Noi reguli pentru închirierile pe termen scurt

În același spirit de reglementare, Parlamentul European a adoptat la 1 martie reguli noi pentru închirierile pe termen scurt prin platforme precum Airbnb, Booking, Expedia și TripAdvisor. Aceste reguli vizează transparența și permit autorităților locale să elaboreze politici mai eficiente pentru gestionarea impactului serviciilor de închiriere pe termen scurt asupra piețelor locale.

Noile reglementări cer platformelor online să asigure că informațiile oferite de gazde sunt complete și verificate, și că numărul de înregistrare al proprietăților este clar vizibil. În plus, statele membre ale UE trebuie să stabilească puncte digitale unice pentru colectarea datelor lunare de la aceste platforme, ceea ce va ajuta la monitorizarea conformității gazdelor cu legislația locală.

Această serie de reglementări subliniază un efort concertat al Uniunii Europene de a controla practicile marilor platforme digitale, asigurându-se că economia digitală este echitabilă și transparentă, protejând în același timp interesele consumatorilor și ale afacerilor mai mici. Aceste măsuri arată angajamentul UE de a construi o piață unică digitală mai justă și mai sigură pentru toți cetățenii săi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: