Redactia.ro
Home » Știri » Momentul în care s-a prăbușit cascada Bigăr. Există două scenarii posibile

Momentul în care s-a prăbușit cascada Bigăr. Există două scenarii posibile

Momentul în care s-a prăbușit cascada Bigăr

Momentul în care s-a prăbușit cascada Bigăr. Una dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din lume, s-a prăbușit, luni, 7 iunie. Oamenii au discutat foarte mult pe marginea motivului acestui dezastru, fiind luate în calcul două scenarii posibile.

Momentul în care s-a prăbușit cascada Bigăr. Există două scenarii posibile

Momentul în care s-a prăbușit cascada Bigăr. Romsilva a anunțat că una dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din România, s-a prăbușit. Jumătatea din cascadă s-a rupt în două, din cauza greutății proprii. ”Avem, din păcate, şi o veste neplăcută. Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, s-a prăbuşit astăzi din cauze naturale”, a transmis, luni seară, Romsilva, pe pagina de Facebook.

Reprezentanții organizației a precizat că travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar cascada a cedat sub propria greutate. Mircea Jumanca, ghid de turism și activist pentru protecția mediului, a transmis că motivul ar fi intervenția omului în circuitul apei. Mai mult, acesta a spus că apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie.

Romsilva a publicat pe pagina sa de Facebook un clip video care a surprins momentul în care Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița se prăbușește. Organizația a transmis să păstrăvăria a fost construită în perioada 1986-1988, iar în ultimii 33 de ani nu s-au închis niciun fel de intervenții în zonă. Mai mult, Romsilva reiterează ideea că Cascada Bigăr s-a prăbușit.

Ce spune Romsilva despre prăbușirea cascadei Bigăr

Reprezentații resping cu orice preț informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr, lansate în spațiul public de un ghid de turism. Romsilva a spus că s-a lansat o informație falsă că prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș.

Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani nu s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, ceea ce înseamnă, spune Romsilva, că nu aceasta este cauza prăbușirii. „Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului. Așa cum am promis, revenim cu imagini noi, momentul în care cascada Bigăr s-a prăbușit”, a mai spus Romsilva.

Cascada Bigăr este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN. Rezervația naturală a fost inființată în anul 1982 și declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României.

Izvorul Bigăr este o arie naturală se întinde pe o suprafață de 176, 60 hectare și este inclusă în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Rezervația reprezintă o zonă colinară, cu izvoare, chei abrupturi calcaroase, văi, lapiezuri, doline, ponoare, peșteri, avene și poiene.

După circa 200 m, apa izvorului se varsă în râul Miniș de pe prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros, ce poartă numele de Cascada Bigăr. Paralela 45 nord trece pe lângă această cascada, fapt marcat în teren printr-un panou geografic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: