Redactia.ro
Home » Știri » Momentul în care un intrus a intrat în dormitorul Reginei. Ce au vorbit timp de 10 minute

Momentul în care un intrus a intrat în dormitorul Reginei. Ce au vorbit timp de 10 minute

Momentul în care un intrus a intrat în dormitorul Reginei. Ce au vorbit timp de 10 minute

Michael Fagan este cetățeanul britanic cunoscut pentru că, în 1982, a intrat fără autorizație, dis-de-dimineață, la patul reginei Elisabeta a II-a, în dormitorul privat al acesteia de la Palatul Buckingham. Intrusul s-a strecurat în Palatul Buckingham în 1982 și a creat unul dintre cele mai mari scandaluri de securitate din Marea Britanie.

Momentul în care un intrus a intrat în dormitorul Reginei

Palatul Buckingham nu este străin de vizitatori nepoftiți. Mii de oameni pășesc pe holurile reședinței regale în fiecare an pentru evenimente de stat, recepții și tururi, ca să nu mai vorbim de adevărata armată de personal care asigură funcționarea palatului și, bineînțeles, de însăși familia regală. Vizitatori neinvitați, însă? Aceasta este o cu totul altă problemă. Să pătrunzi în casa monarhului britanic, cu atât mai puțin în dormitorul Majestății Sale în timp ce aceasta doarme, nu ar trebui să fie un lucru ușor. Un bărbat a reușit să facă acest lucru cu un efort relativ mic în 1982 și a declanșat unul dintre cele mai mari scandaluri de securitate din istoria Marii Britanii.

Cine a fost intrusul care a intrat în dormitorul Reginei

Născut în 1950 în Clerkenwell, Londra, Michael Fagan a fost cel mai mare dintre cei trei copii ai familiei. A urmat cursurile școlii Compton Street School până la vârsta de 16 ani, când a plecat de acasă. De acolo, și-a găsit un loc de muncă ca pictor și decorator, pe care l-a ocupat din când în când de-a lungul anilor. În 1972 s-a căsătorit cu soția sa, Christine, cu care a avut patru copii.

Cum a reușit intrusul să intre în dormitorul Reginei

Potrivit poliției, cu puțin timp înainte de ora 7 dimineața, în dimineața zilei de 9 iulie 1982, Fagan a intrat în istoria regală prin escaladare, deoarece, după o noapte de beție, a escaladat gardul Palatului Buckingham și a reușit să urce pe o țeavă de scurgere și să ajungă pe acoperiș. Scoțându-și pantofii și șosetele (a declarat ulterior pentru Independent că acestea i-au fost returnate doi ani mai târziu de către personalul palatului, care le-a găsit acolo sus), a intrat în reședința regală printr-o fereastră descuiată.

Unul dintre cele mai mari scandaluri de securitate din istoria Marii Britanii

De acolo, a petrecut ceva timp rătăcind prin palat, inclusiv declanșând de două ori sistemul de alarmă în timp ce parcurgea colecția de timbre a regelui George al V-lea. Presupunând în mod evident că alertele au fost o eroare, polițiștii de pază au oprit din nou alarmele. De asemenea, într-un plan pentru eventuala sa ieșire, Fagan a declarat pentru The Sun că a spart una dintre scrumierele palatului pentru a obține o bucată de sticlă pe care să o folosească pentru a tăia plasa de porumbei de pe acoperiș, tăindu-se accidental în acest proces.

În cele din urmă, Fagan a ajuns în aripa rezidențială a palatului și, aparent fără să vrea, în dormitorul nimănui altcuiva decât al reginei.

Ce au vorbit timp de 10 minute Regina și intrusul care a ajuns în dormitorul ei

În jurul orei 6 dimineața, Fagan a escaladat zidul înalt de 4,5 metri – acoperit cu țepi și sârmă ghimpată – din partea de sud-est a palatului. Deși un polițist aflat în timpul liber l-a văzut pe Fagan cățărându-se pe zid, până când acesta a alertat gărzile palatului, Fagan nu a mai putut fi găsit. Fagan a mers apoi de-a lungul laturii sudice a palatului și apoi de-a lungul laturii vestice. Acolo, a găsit o fereastră deschisă și a intrat.

Fagan intrase într-o cameră în care se afla colecția de timbre de 20 de milioane de dolari a regelui George al V-lea. Deoarece ușa spre interiorul palatului era încuiată, Fagan s-a întors afară pe fereastră. O alarmă fusese declanșată atât când Fagan a intrat, cât și când a ieșit din camera timbrelor pe fereastră, dar polițistul de la substația de poliție (din incinta palatului) a presupus că alarma nu funcționa bine și a oprit-o, chiar de două ori.

Fagan s-a întors apoi așa cum venise, de-a lungul laturii de vest a palatului, continuând apoi pe latura de sud (după punctul său de intrare) și apoi pe latura de est. Aici, s-a urcat pe o țeavă de scurgere, a tras niște sârmă (menită să țină porumbeii la distanță) și a intrat în biroul viceamiralului Sir Peter Ashmore (omul responsabil cu securitatea reginei).

Fagan s-a plimbat apoi pe hol, uitându-se la tablouri și intrând în camere. Pe drum, a luat o scrumieră de sticlă și a spart-o, tăindu-se la mână. A trecut pe lângă o menajeră a palatului care i-a spus „bună dimineața” și, după numai câteva minute, a intrat în dormitorul reginei.

Care e, de fapt, procedura de pază

În mod normal, noaptea, un polițist înarmat stă de pază în fața ușii reginei. Când își termină tura, la ora 6 dimineața, acesta este înlocuit cu altul neînarmat. În acel moment anume, acesta era plecat să plimbe câinii reginei. Când publicul a aflat de acest incident, a fost indignat de lipsa de securitate în jurul reginei lor. Prim-ministrul Margaret Thatcher și-a cerut scuze personal reginei și au fost luate imediat măsuri pentru a consolida securitatea palatului.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: