Redactia.ro
Home » Știri » Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților și ce e bine să dai de pomană în această zi

Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților și ce e bine să dai de pomană în această zi

Moșii de iarnă 2021

Moșii de iarnă sunt sărbătoriți în fiecare an, aceasta fiind o pomenire foarte importantă, care este plină de tradiții și obiceiuri. Iată ce este interzis să faci în ziua aceasta și ce e bine să dai de pomană.

Moșii de iarnă 2021. Când pică și ce dai de pomană

În fiecare an, la început în calendarul ortodox sunt pomeniți Moșii de iarnă. Aceasta este o sărbătoare în care creștinii merg la biserică, se roagă pentru sufletele celor adormiți și dau de pomană celor necăjiți în memoria lor.

În acest an, Moșii de iarnă au loc în luna martie, mai exact pe data de 6 martie. Moșii de iarnă dau startul celor șapte sărbători dedicate morților, care se încheie în Săptămâna Patimilor. Paștele ortodox 2021 este pe 2 mai, așa că acesta este motivul pentru care Moșii de iarnă au loc la această dată. De altfel, și Moșii de primăvară vor avea la scurt timp după aceea, pe data de 9 martie 2021.

Cei care se duc la biserică și vor să împartă pachete pentru cei adormiți, trebuie să aducă colivă, un colac, lumânări, vin și pomelnicul cu cei ce vrem să fie amintiți. De asemenea, se pot aduce și pachete cu sarmale, piftie, mere sau plăcinte.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de Iarnă

Moșii de iarnă mai sunt numiți și Moșii de piftii în unele părți ale țării, așa că în această zi trebuie să dăm de pomană piftii, dar și noi trebuie să le mâncăm.

Trebuie să aruncăm ce a rămas în duminica lăsatului sec de carne, arată tradiția. De asemenea, de Sâmbăta Morților nimeni nu trebuie să lucreze. Se spune că cine încalcă această regulă va tremura ca piftia.

În unele zone ale țării, se dă de pomană și un bănuț. Acesta trebuie dat celui mai sărac om din sat și se spună că acesta va aduce prosperitate și pentru cel care l-a dat, și pentru cine l-a primit.

Este complet interzis să aibă loc nunți în ziua aceasta, conform tradiției ortodoxe. Sezonul nunților se redeschide după Duminica Tomii.

Când au loc ceilalți Moși

Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;

Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;

Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;

Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: