Redactia.ro
Home » Știri » Ce se dă de pomană de moşii de toamnă, denumită şi Sâmbăta Morţilor

Ce se dă de pomană de moşii de toamnă, denumită şi Sâmbăta Morţilor

Moșii de toamnă

Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă 2020 are loc în acest an pe data de 31 octombrie. Este o zi specială pentru creștini, în care ne aducem aminte de cei care au plecat dintre noi și oferim bucate celor nevoiași, în cinstea „moșilor”.

Ce trebuie să dai de pomană de Moșii de toamnă

În această zi, denumită și Sâmbăta morților, oamenii merg la biserică, unde se fac liturghii și pregătesc un coș, care trebuie sfințit de preot. Acesta trebuie să conțină diverse lucruri, pe care credincioșii le împart apoi celor nevoiași, spre pomenirea celor dragi care nu mai sunt printre noi.

Este nelipsită, desigur, coliva, care este un simbol pentru fiecare sărbătoare creștină. Aceasta trebuie decorată cu bomboane dulci, care să arate felul în care a culminat viața adormiților, cu ajungerea la Domnul.

Pachetele care sunt date în Sâmbăta morților trebuie să conțină și măsline, ele fiind asemănate de Hristos cu sufletele oamenilor. De Moșii de toamnă se mai împart și colaci, care trebuie neapărat sfințiți de preot, dar și vin, flori și lumânări.

Pe lângă toate acestea, trebuie să avem și tămâie, un prosop și cărbuni, care trebuie înmânate preotului. În pachetele pe care le împărțim după slujbă, putem pune orice fel de mâncare gătită, dar ar fi bine să alegem pilaf, carne, pește sau sarmale.

Sărbătoarea Moșilor are loc în fiecare an. Este extrem de importantă pentru creștini

Termenul „moși” este folosit cu sensul de „strămoși”, și face referire la persoanele adormite, care nu mai sunt printre noi. În fiecare an, această sărbătoare are loc la începutul lunii noiembrie sau la final de octombrie, cum se întâmplă în acest an. Ea are loc sâmbăta, pentru că este ziua dinaintea duminicii, ziua Învierii, iar astfel morții au o nouă șansă de a le fi iertate păcatele. Există patru sărbători dedicate moșilor:

Moşii de primăvară (de Măcinici)

Moşii de vară (sâmbăta dinaintea Rusaliilor)

Moşii de toamnă (în prima sâmbătă din noiembrie)

Mosii de iarna (sâmbata dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Paştelui)

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: