Redactia.ro
Home » Știri » Când sunt moşii de toamnă? E ultima mare sărbătoare, înainte de Crăciun

Când sunt moşii de toamnă? E ultima mare sărbătoare, înainte de Crăciun

Moşii de toamnă

Sâmbăta morților este o sărbătoare care are loc în fiecare an, la finalul toamnei, când sunt pomeniți toți cei care nu mai sunt printre noi. Numită și Moșii de toamnă, această sărbătoare este înconjurată de o serie de tradiții și obiceiuri care sunt respectate cu sfințenie. În acest an, sărbătoarea are loc  pe data pe 31 octombrie.

Obiceiuri de Moșii de toamnă. Ce trebuie să facă neapărat credincioșii ca să le meagră bine

Toți credincioșii trebuie să meargă la biserică în Sâmbăta Morţilor să se roage pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi, și să aducă cu ei un coș cu mâncare, pe care să le împartă ulterior nevoiașilor.

Nelipsită este coliva, ca la fiecare sărbătoare. Se aduc și prescură și o sticlă de vin, iar toate trebuie sfințite de preot. Se aduc și pachete cu alimente, constituite după posibilități de fiecare creștin.

Trebuie să avem și un colac împletit, care se așază pe masa de sfințire. Se mai împart în această zi și pilaf de orez, carne, pește și sarmale.

“În tradiţia ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescura şi o sticlă de vin. De asemenea, se sfinţesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire. Noi ortodocşii ne rugăm pentru că avem credinţa că prin rugăciunile noastre, sufletul celui adormit va ajunge la Judecata universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărţit de trup”, a explicat părintele Paul Tudorache, preot în parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.

Ce nu ai voie să faci de Sâmbăta Morţilor

Dacă toate aceste tradiții sunt respectate, în popor se spune că cine le-a îndeplinit întocmai va avea noroc și sănătate în toate lunile rămase din an. Nu ai voie să munceşti, să speli sau să duci gunoiul în această zi, potrivit credinţei populare.

Sunt patru Moși diferiți, în funcție de anotimp. Iată când se sărbătoresc:

Moşii de primăvară (de Măcinici)

Moşii de vară (sâmbăta dinaintea Rusaliilor)

Moşii de toamnă (în prima sâmbătă din noiembrie)

Mosii de iarna (sâmbata dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Paştelui)

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: